USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20
Втрати орків: 5 7 2 3 0 0 (+950)
USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20

Норвегія, Іспанія та Ірландія визнали Палестину незалежною державою

Ізраїль почав відкликати послів цих країн для "термінових консультацій"
Палестина
Джерело: відкриті джерела

Норвегія, Ірландія та Іспанія офіційно підтвердили, що визнають Палестину незалежною державою. Про це йдеться у пресрелізі на сайті уряду Норвегії. Також про це пишуть The Irish Times і El Pais.

Прем'єр-міністр Норвегії Йонас Гар Стьоре заявив, що країна визнає незалежну палестинську державу в надії, що це допоможе встановити мир на Близькому Сході.

"Уряд вирішив, що Норвегія визнає Палестину як державу. У розпал війни із десятками тисяч убитих і поранених ми повинні зберегти єдину альтернативу, яка пропонує політичне рішення як для ізраїльтян, так і для палестинців: дві держави, які живуть пліч-о-пліч у мирі та безпеці", – наголосив Стьоре.

За його словами, довготривале врегулювання конфлікту на Близькому Сході може бути досягнуте лише через рішення про створення двох держав.

"Палестинська держава є необхідною умовою для досягнення миру на Близькому Сході", – додав Стьоре.

Офіційне визнання Норвегією палестинської держави набуде чинності 28 травня.

Прем'єр-міністр Іспанії Педро Санчес також анонсував визнання палестинської держави, пише El Pais. Він оголосив, що Іспанія визнає палестинську державу 28 травня.

Ірландія також визнала державність Палестини. Про це рішення оголосив прем'єр-міністр країни Саймон Гарріс, пише The Irish Times.

За його словами, це визнання є "єдиним надійним шляхом до миру між Ізраїлем та Палестиною".

Зазначимо, що Ірландія, Норвегія та Іспанія тепер приєдналися до 143 держав – членів ООН зі 193 загалом, які визнають палестинську державу.

Ізраїль відкликає послів

Через рішення країн визнати палестинську державу Ізраїль вже відкликав своїх послів з Ірландії та Норвегії для "термінових консультацій". Про це повідомив міністр закордонних справ Ізраїлю Ісраель Кац.

"Я надсилаю чіткий і недвозначний сигнал Ірландії та Норвегії: Ізраїль не буде мовчати перед обличчям тих, хто підриває його суверенітет і загрожує його безпеці. Сьогоднішнє рішення є посланням палестинцям і всьому світу: Тероризм має свою ціну. Після того як терористична організація ХАМАС здійснила найбільше масове вбивство євреїв з часів Голокосту, після скоєння жахливих сексуальних злочинів, свідками яких став увесь світ, ці країни вирішили винагородити ХАМАС та Іран, визнавши палестинську державу", – написав Кац у соцмережі X.

Він додав, що якщо Іспанія здійснить свій намір визнати палестинську державу, аналогічний крок буде зроблено і проти неї.

"Ірландсько-норвезьке безумство нас не зупиняє, ми сповнені рішучості досягти наших цілей: відновити безпеку наших громадян, ліквідувати ХАМАС і повернути заручників додому. Немає більш справедливих цілей, ніж ці", – заявив міністр.

Додамо

Наприкінці квітня верховний представник ЄС із закордонних справ та політики безпеки Жозеп Боррель повідомив, що до кінця травня Палестину визнають кілька країн Євросоюзу.

Наразі серед європейських держав незалежність Палестини визнають Болгарія, Угорщина, Кіпр, Мальта, Польща, Румунія, Словаччина, Чехія, Швеція.

Читайте також:
Не мовчатиму про страждання в Газі, - Гарріс закликає Нетаньягу до припинення вогню Не мовчатиму про страждання в Газі, - Гарріс закликає Нетаньягу до припинення вогню
Ізраїль відклав введення платних електронних віз для українців на п'ять місяців Ізраїль відклав введення платних електронних віз для українців на п'ять місяців
Біля консульства США в Тель-Авіві стався вибух: Є загиблий і поранені Біля консульства США в Тель-Авіві стався вибух: Є загиблий і поранені
Норвегія виділяє Україні 93 млн доларів на посилення ППО Норвегія виділяє Україні 93 млн доларів на посилення ППО