USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 4 7 4 7 0 (+1200)
USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25

Німецькі компанії допомагають росіянам виробляти "Шахеди", – розслідування

Німці постачали епоксидну смолу до Росії вже у розпал війни – у 2022-му та 2023 роках, речовину використовують при виробництві безпілотників
Шахед

Ілюстративне фото "Шахеда"

Джерело: відкриті джерела

Журналісти "Слідства.Інфо" виявили, що дві німецькі компанії постачають компоненти для "Шахедів", які збирають у Росії.

На початку цього року хакери зламали поштові сервери іранської компанії IRGC Sahara Thunder, отримавши масив даних про виробництво ударних безпілотників Shahed-136 для Росії. Документи містили дані про виробництво "Шахедів" у вільній економічній зоні "Алабуга", яка розташована в російському Татарстані.

З витоку зрозуміло, що росіяни в листуванні та інших документах називали безпілотники "моторними човнами", а вибухівку – "бамперами". Так, Shahed-136, який у Росії маркують як "Герань-2", за документами проходять як моторний човен Dolphin 632.

Для виробництва безпілотників росіянам потрібна була епоксидна смола – розчинити або розплавити застиглу сполуку неможливо, тому її використовують в авіабудуванні. Епоксидну смолу в "Алабугу" постачала російська компанія "Композит-Изделия", яка, за митними даними, закуповувала матеріал у двох німецьких компаній – R&G Faserverbundwerkstoffe та Goettle Advanced Products Gmbh & Co.Kg.

Журналісти наголошують що вони постачали епоксидну смолу до Росії вже у розпал війни – у 2022-му та 2023 роках. Причому складно було не помітити, що "Композит-Изделия" була частиною холдингу, який завжди тісно співпрацював із російським військово-промисловим комплексом, вказує "Слідство.Інфо".

Крім того, журналісти з’ясували, що Goettle Advanced Products Gmbh & Co.Kg. торгує практично виключно з Росією. Її директор Юрген Ґоттл – місцевий депутат від політичної партії Freie Wähler Königsbrunn ("Вільні виборці Кенігсбрунна"), член місцевого будівельного комітету, асоціації каналізаційних вод, розважальних і спортивних закладів, а також входить до комісії з моніторингу руху.

Партія Freie Wähler заявляє про підтримку України, але водночас виступає проти "деяких санкцій" проти Росії "з огляду на енергетичну кризу" та закликає до "припинення вогню". Крім того, у партії вважають бажання України виграти у цій війні наївним.

Інша німецька компанія, що фігурує у розслідуванні, – R&G Faserverbundwerkstoffe – у 2023 році, ймовірно, поставила майже 8,5 тисяч кілограмів епоксидного сполучного на суму близько 80 тисяч доларів. З нього можна зробити 337 безпілотників, адже на один безпілотник, за інформацією з витоку "Алабуги", необхідно 25 кілограмів цієї речовини.

Ця сама компанія постачала епоксидну смолу українським виробникам дронів. Водночас у R&G Faserverbundwerkstoffe відповіли, що вперше бачать таку російську компанію. Натомість Goettle Advanced Products Gmbh & Co.Kg., яка спочатку пообіцяла відповісти на запит журналістів, станом на 18 червня цього не зробила.

Раніше ми повідомляли, що північнокорейська балістична ракета, випущена в січні цього року російськими військовими проти України, містила сотні компонентів із компаній у США та Європі. Про це йдеться в новій доповіді Conflict Armament Research (CAR).

Результати дослідження стали першим публічним свідченням того, що Північна Корея використовує іноземні технології у своїй ракетній програмі, і наголошують на постійній проблемі, з якою стикаються Євросоюз і Білий дім.

Адже намагаються запобігти потраплянню дешевої мікроелектроніки західного виробництва, призначеної для цивільного використання, у зброю, яка використовується Північною Кореєю, Іраном і Росією.

Читайте також:
Путін не підтримує припинення вогню в Україні зараз. Зеленський має свою відповідь Путін не підтримує припинення вогню в Україні зараз. Зеленський має свою відповідь
В Україні – 14 неукомплектованих бригад, про контрнаступ говорити зарано, – Зеленський В Україні – 14 неукомплектованих бригад, про контрнаступ говорити зарано, – Зеленський
ЗСУ відійшли з мікрорайону Канал у Часовому Яру, – речник ОСУВ ЗСУ відійшли з мікрорайону Канал у Часовому Яру, – речник ОСУВ "Хортиця"
Поважати і співчувати, а не жаліти. Як спілкуватися з людьми без кінцівки або з протезом Поважати і співчувати, а не жаліти. Як спілкуватися з людьми без кінцівки або з протезом