USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Україна обстрілює росіян снарядами з Північної Кореї, - ЗМІ

10.07.2023 15:30 69
Журналісти припускають, що ці снаряди потрапляють до України від західних союзників, котрі періодично перехоплюють контрабандне озброєння
боєприпаси_1
Джерело: Радіо Свобода

Українські військові застосовують у війні проти РФ реактивні боєприпаси, виготовлені у Північній Кореї. Про це повідомляє видання "Радіо Свобода", оприлюднивши фото.

Так, Osint-аналітик War Noir звернув увагу на фоторепортаж українських журналістів, у якому ті показали роботу розрахунку реактивної системи залпового вогню "Град" 47 механізованої бригади "Маґура".

"У кадр журналістів потрапили 122-мм реактивні снаряди, які мали маркування, дуже схоже на північнокорейське. ЗМІ порівняли фото захоплених на іранському судні у 2009 році корейських боєприпасів. Тоді їх намагалися переправити для терористів ХАМАСу. Написи на снарядах та індекс “R-12 HE” повністю співпадають: є відмінності в останньому рядку, де промаркована серія і дата виготовлення", - йдеться у повідомленні.

Джерело: Радіо Свобода

Сфотографований в руках українського артилериста реактивний снаряд, судячи з напису, був виготовлений в 1995 році. Достовірно невідомо, як на озброєння українських сил потрапили боєприпаси КНДР. Адже це досить закрита для світу країна і її уряд неодноразово висловлював підтримку окупації Росією українських територій.

Журналісти припускають, що ці снаряди, як і озброєння виробництва Ірану, потрапляють до України від західних союзників, котрі періодично проводять рейди та перехоплюють контрабандне озброєння, що прямує до терористів на Близькому Сході.

"Не можна виключати і схему з перепродажем боєприпасів третіми країнами або ж їхню участь як посередника в схемах торгівлі. Так, вже неодноразово в руках українських військових помічали іранські боєприпаси 2022 року виробництва, тобто виготовлені вже під час повномасштабної російсько-української війни", - додають медіа.

Можлива участь України в таких схемах торгівлі з придбанням корейських реактивних боєприпасів пояснюється їхнім гострим дефіцитом. Український оборонно-промисловий комплекс не виробляє 122-мм реактивні боєприпаси, а східноєвропейські виробники, такі як Болгарія та Сербія, не здатні повністю задовольнити потребу.

США повідомили, де Україна застосовуватиме касетні боєприпаси

Радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван назвав зобов'язання, які взяла на себе Україна щодо використання касетних боєприпасів, які Вашингтон вирішив передати Києву. Про це він розповів на пресконференції, повідомляє Premium Times.

Салліван нагадав, що міністр оборони України Олексій Резніков повідомляв про принципи, яких дотримуватиметься Київ при застосуванні касетних боєприпасів, навівши два приклади.

"Перший – вони не будуть використовувати їх на російській території, а лише на власній території, де мають найбільший стимул до обмеження – обмеження впливу на цивільне населення, тому що саме українські громадяни будуть піддаватися ризику", – сказав він.

По-друге, додав Салліван, українці "не будуть використовувати їх у населених пунктах".

США пояснили, чому їхні касетні боєприпаси несуть менше загрози для цивільних

Американські військові заявляють, що їхні касетні боєприпаси мають менший відсоток нерозірваних суббоєприпасів, які можуть загрожувати цивільному населенню. Про це повідомляє CNN із посиланням на американського військового посадовця.

Зазначається, що американські військові випробовували касетні боєприпаси, які адміністрація президента США Джо Байдена планує відправити в Україну, для того, щоб переконатися, що боєприпаси мають "коефіцієнт неспрацювань" 2,35% або нижче.

За словами посадовця, випробування боєприпасів "проводилося за допомогою бойових стрільб", а не за допомогою імітаційних або віртуальних тестів.

Касетні боєприпаси для України

Нагадаємо, напередодні США офіційно надали Україні касетні боєприпаси. Вони є у переліку, разом з іншою військовою допомогою, яку отримає наша країна в рамках нового пакету.

І хоча раніше Німеччина виступала проти надання Україні касетних снарядів. То наразі в країні говорять, що то тут мова йде про звільнення власних територій. Про це заявив речник німецького уряду Штеффен Гебештрайт, пише Tagesschau.

Він зазначив, що рішення про передачу Україні касетних боєприпасів далося США нелегко. Водночас він нагадав, що Росія "вже використовувала касетні боєприпаси у великих масштабах" з початку повномасштабного вторгнення в Україну.

"Тож Україна використовує боєприпаси для захисту власного населення, мова йде про дії уряду для звільнення власної території", – додав Гебештрайт.

Читайте також:
НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання
РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters
Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну
РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням