USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Нідерланди повернули Україні незаконно вивезені цінні археологічні артефакти

Йдеться про наконечники списів та стріл з різних археологічних культур і регіонів України
Нідерланди повернули Україні цінні археологічні артефакти_1
Нідерланди повернули Україні цінні археологічні артефакти
Джерело: Мінкульт

Сьогодні директор Інспекції інформації та спадщини Міністерства освіти, культури і науки Нідерландів Альфред Рус передав Посольству України в Нідерландах вісім предметів археології, які раніше незаконно вивезли з території України. Про це повідомляє пресслужба Міністерства культури та інформаційної політики України.

Йдеться про наконечники списів та стріл з різних археологічних культур і регіонів України, що датуються періодами від римських часів до Середньовіччя.

Нідерланди повернули Україні цінні археологічні артефакти
Джерело: Мінкульт

Відомо, що Нідерландські митники перехопили українські предмети культурної спадщини після їхнього прибуття до Нідерландів у березні 2023 року. Тоді ж профільні відомства почали досліджувати походження предметів.

Зрештою, слідство показало, що предмети, ймовірно, були незаконно вивезені. Відтак, їх взяли під охорону.

Водночас власник предметів, якому вони адресувались, відмовився від претензій до них, оскільки це культурна спадщина України, яка охороняється законом. Про значимість предметів говорили і в Міністерстві культури та інформаційної політики. Там заявляли, що ці предмети археології мають історичне, наукове, етнографічне значення для держави.

Не єдиний випадок

На жаль, вищезазначені українські предмети культурної спадщини не єдині, котрі незаконно вивезли за межі нашої країни для їх подальшого продажу. 

Про один з схожих випадків ми розповідали в жовтні минулого року. Тоді в українській спецлужбі розповіли, що викрили транснаціональне злочинне угруповання, яке нелегально вивезло з України вироби "скіфського золота" для продажу в ЄС. П'ятьох учасників банди, які намагались незаконно реалізувати українські артефакти, затримали у Мадриді. Серед затриманих – представник УПЦ МП з України.

Крім того, тривають комплексні заходи для встановлення місцезнаходження всіх українських артефактів "скіфського золота", які були викрадені з території нашої держави.

Читайте також:
ДБР виписало підозру голові ФСБ РФ Бортнікову і ще 20 ДБР виписало підозру голові ФСБ РФ Бортнікову і ще 20 "фсбешним" генералам
Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні
Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо "Євробачення" розгорілися нові скандали