USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

"Не буде миру в Європі, якщо Україна буде змушена капітулювати": Основне з інтерв’ю Макрона для українських ЗМІ

Макрон наголосив на потребі у новому імпульсі для допомоги Україні
Макрон

Макрон

Джерело: CNN

Президент Франції Еммануель Макрон дав інтерв’ю для українських медіа. Ми зібрали для вас основні тези розмови.

Про підтримку України

За словами Макрона, сьогодні ситуація як ніколи складна.

"Ми всі захоплені тим, що робить український народ. Наразі - великі втрати з обох боків, і Росія організувалася на війну в довгостроковій перспективі. 2024 року на міжнародній арені дуже багато невизначеності щодо перспектив. І тому нам треба визначати, як не лише дійти до миру, а й визначити, яким буде цей мир, який гарантуватиме безпеку вам та всій Європі.

І саме тому, потрібен новий імпульс, щоб пришвидшити допомогу, наголосив Макрон.

"І якщо ворог каже, що в нього лімітів немає, чому ми повинні казати, що в нас є ці ліміти. Ми маємо мету - Росія не може виграти цю війну і саме тому ми будемо пліч-о-пліч з Україною. Тому що не буде миру в Європі, якщо Україна буде змушена капітулювати", - сказав він.

Чи відповість Макрон на дзвінок Путіна?

Під час інтерв’ю Еммануель Макрон заявив, що якщо йому зателефонує Володимир Путін, то він готовий підняти слухавку.

"Так, я підніму слухавку. Тому що я відчуваю, що це моя відповідальність, я послухаю, що він пропонуватиме. Я вважаю, що роль Франції - бути нервом війни, як це колись називав Черчилль. Треба з одного боку передати Україні все необхідне, щоб посилити її обороноздатність, військову техніку, але при цьому сприяти, щоб була деескалація. Нам потрібно вийти на сталий, стійкий і справедливий мир. Саме тому, якщо раптом він захоче щось запропонувати, я послухаю сенс його пропозиції", - акцентував лідер Франції.

При цьому, як пояснив Макрон, єдині переговори — це переговори, на які ідуть обидві сторони.

Про можливість арешту Путіна

На запитання щодо ймовірності арешту Путіна, якщо той приїде до Франції, Макрон заявив, що нині це питання не на часі.

"Це питання не на порядку денному. Він не планує приїхати", - сказав Макрон.

Позиція щодо ядерного стримування

Еммануель Макрон заявив, що Франція має свою позицію щодо ядерного стримування і "вона не змінилася".

"Я думаю, що це Росія з самого початку погрожує ядерною дубиною. Франція має свою позицію щодо ядерного стримування і вона не змінилася. Ця війна почалася 10 років тому. Це нові умови, новий контекст. Ми бачимо, що ми повинні надати додаткові гарантії Україні, щоб Україна мала чіткий календар військової допомоги та йшла до того моменту, коли переговори стануть можливими. Але територіальна цілісність України буде фундаментальною цінністю", - наголосив президент Франції.

Разом з тим він зазначив, що підтримка України має продовжуватися, і у нього "немає жодної наївності щодо Кремлівського режиму".

"Наша мета - Росія не повинна перемогти. Але наша мета також - це повернути мир в Європу. Для того, щоб вийти на результат цієї мети, ми не можемо йти шляхом ескалації, бо нам не потрібна ще одна війна", - сказав Макрон.

Проте, додав французький президент, у Парижі "готові сказати, що у нас немає лімітів і ми будемо реагувати залежно від того, як буде реагувати Росія".

Що станеться, якщо США припинять допомагати Україні?

"Треба нагадати, що американська адміністрація дуже тісно з нами співпрацює, європейці дуже багато досягли завдяки цій співпраці. Вони були поруч з нами весь час. В інтересах Америки залишатися в довгостроковій перспективі, незалежно від політичної кон'юнктури, на боці України. Тому що в Україні вирішується доля міжнародного права, вирішується доля ліберальної демократії... Тому, я вважаю, я переконаний, що стратегічний інтерес Америки - це продовжувати підтримку України, бути поруч з нами", - заявив лідер Франції.

Він акцентував, що слід висловити вдячність американському народу за те, що він вже зробив. Також Макрон вважає, що Європа має у будь-якому випадку мати запасний план.

"Нам, європейцям, все одні слід готуватися до різних сценаріїв. Тому що для нас Україна - це екзистенційне питання. Якщо ви програєте цю війну, ми в Європі не зможемо мати ніякої європейської безпеки. Тому ми повинні готуватися до всіх можливих сценаріїв. Нам треба переконувати всі європейські країни вибудовувати власну оборонно-безпекову політику...", - вважає Макрон.

Про візит до України

Макрон заявив, що має власне правило й збирається приїхати в Україну з конкретними пропозиціями та рішеннями.

"В мене є правило, щоб мій візит був якомога кориснішим для України. Саме так ми завжди домовлялися і робили з президентом Зеленським. Я поїду у Берлін, переговорю з канцлером Шольцом і прем’єр-міністром Польщі. Я певен, що ми зможемо виділити додаткові фінанси", - сказав президент Франції.

Раніше президент Франції Емманюель Макрон, прокоментував озвучену ним раніше ідею відправлення західних військ в Україну та наголосив, що у разі втілення такого сценарію, французькі сили не будуть іти в наступ проти Росії.

Читайте також:
100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень 100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень
Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог
Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет
Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат