USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 6 9 4 0 (+1510)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

НАЗК внесло сервіси Yandex до переліку кандидатів на санкції як один з важелів російської пропаганди

Сервіси Yandex давно працюють на російську пропаганду і тісно співпрацюють із ФСБ
яндекс
Ілюстративне фото
Джерело: НАЗК

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) внесло низку дочірніх компаній Yandex у перелік кандидатів на санкції. Компанія працює в Росії і сплачує значні податки до держбюджету агресора, повідомили в пресслужбі НАЗК.

Правоохоронці стверджують, що сервіси Yandex давно працюють на російську пропаганду і тісно співпрацюють із ФСБ, надаючи їм доступ до масиву приватних даних користувачів.

"Йдеться не про одну компанію Yandex, а про низку сервісів як внутрішньо-російських, так і міжнародних. Співзасновник Yandex Аркадій Волож ще в червні 2022 року потрапив до санкційних списків ЄС через його фінансову підтримку уряду РФ. У серпні 2023 року вперше від початку повномасштабного вторгнення зробив публічну заяву із засудженням війни проти України, а також прибрав зі своєї біографії в інтернеті все, що було пов’язане з його роботою в Росії", розповіли правоохоронці.

Також відразу після заяви Волож подав прохання до Європейського Союзу щодо зняття з нього обмежень та щодо відновлення роботи позаросійських Yandex-сервісів (наприклад, Yangoo, – ред.).

Чи співпрацював Yandex добровільно з Кремлем?

Разом з тим Волож стверджував, що останніми роками компанія Yandex зазнала тиску з боку російської влади. Проте відомо, що компанія давно і добровільно співпрацювала з Кремлем.

"У 2009 році Yandex продав за 1 євро державному російському Сбербанку одну так звану золоту акцію (актив, що дає широкі повноваження щодо контролю за пакетами акцій підприємства, – ред.). Також співзасновник Yandex після анексії Криму неодноразово був на особистих зустрічах із диктатором Путіним. Відомо, що вони зустрічалися на заходах щодо розробки штучного інтелекту у 2017 році та щодо IT-інвестування у 2020-му", зауважили в НАЗК.

Крім того, у 2017 році Yandex за вказівкою влади відключив електронні гаманці російським опозиціонерам.

"Yandex не став "залежними від держави", а від самого початку створювався як один з елементів обслуговування інтересів російської влади. І залишається потужним інструментом пропаганди нарівні з російськими телеканалами. Масиви даних Yandex зберігаються у трьох великих дата-центрах, які знаходяться в Росії. До них має цілодобовий доступ ФСБ, причому цілком офіційно", – додав голова Національного агентства з питань запобігання корупції Олександр Новіков.

Небезпека сервісів мережі

"Yandex-пошук", що працює за налаштованими алгоритмами, які видають на перших сторінках потрібну Кремлю інформацію, до видачі не потрапляє критика влади або правдива інформація про війну проти України.

"Yandex-гроші", що на 75% належить Сбербанку Росії, має всі дані про онлайн-переміщення грошей користувачів.

"Yandex-їжа" і "Yandex-таксі", що мають дані про домашні та робочі адреси клієнтів, їхній робочий розклад, переміщення протягом дня, адреси шкіл та дитсадків, звідки клієнти забирають своїх дітей.

Одними з найнебезпечніших сервісів є "Yandex-карти" й "Yandex-навігатор", якими після вторгнення деякі українські водії продовжують користуватися за допомогою VPN. Через них серед іншого росіяни можуть отримати дані про рух військової техніки та про режимні об’єкти на території України.

Ці сервіси досі доступні для завантаження на платформах App Store та Google Play у світі.

Новини за темою: ЄС може запровадити 12-й пакет санкцій проти Росії вже у жовтні: На що планують ввести заборону?

"Маючи доступ до трекінгу імен, платіжних карток та адрес, Yandex може передавати інформацію, наприклад, про людей, які приїжджають на роботу до держустанов або до посольств інших країн. Сервіс Yandex Yango (таксі, доставка їжі, – ред.), що працював у 16 країнах за межами РФ, обмежила та заборонила влада кількох держав з міркувань безпеки. Це зробили уряди Латвії, Естонії, Британії, Франції і Казахстану", пояснили правоохоронці.

Від політичного режиму держави-агресора за кураторство над Яндексом відповідали Владислав Сурков (перебуває під санкціями США, ЄС, Великої Британії, України, Канади, Швейцарії та Австралії), а згодом В’ячеслав Володін (перебуває під санкціями США, ЄС, Великої Британії, України, Канади, Швейцарії, Австралії, Японії та Нової Зеландії).

Заборона Yandex в Україні

16 травня 2017 року РНБО заблокував роботу діяльність ТОВ "Яндекс" в Україні.

15 квітня 2023 року, згідно з Указом президента України Володимира Зеленського, ввели санкції проти російських компаній, зокрема й ТОВ "Яндекс", терміном на 10 років.

Непідсанкційними наразі залишаються такі юридичні особи, як "Яндекс Банк", "Яндекс Доставка", "Яндекс Пробки", "Яндекс Лавка", "Яндекс Таксі", "Яндекс ДЦ", "Яндекс Випробування", "Яндекс Драйв" тощо.

Читайте також:
Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри
США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії
В Литві оштрафували компанію за придбання товарів у підсанкційних російських підприємств В Литві оштрафували компанію за придбання товарів у підсанкційних російських підприємств
Мер Дніпра Філатов став рідше лаятися в соцмережах після скарги активістів у НАЗК Мер Дніпра Філатов став рідше лаятися в соцмережах після скарги активістів у НАЗК