USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 5 0 5 4 (+1124)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Нафтогазові доходи Росії у січні впали майже на 40%, – MEA

Західні обмеження, спрямовані на експорт російських енергоносіїв, досягли своєї мети – стабілізації нафтових ринків
Мітинг газ Росія
Джерело: Bloomberg

Доходи Росії від експорту нафти і газу впали майже на 40% у січні, оскільки обмеження цін і західні санкції скоротили надходження. Про це заявило у вівторок Міжнародне енергетичне агентство (МЕА), пише Reuters.

Згідно з даними МЕА, доходи Росії від експорту нафти і газу в січні становили 18,5 млрд доларів, що на 38% нижче, ніж 30 млрд доларів, які Москва отримала в січні 2022 року, за місяць до вторгнення в Україну.

Виконавчий директор МЕА Фатіх Біроль заявив, що західні обмеження, спрямовані на експорт російських енергоносіїв, досягли своєї мети – стабілізації нафтових ринків і зменшення доходів Москви від експорту нафти і газу.

"Ми очікуємо, що падіння доходів від експорту нафти і газу буде більш різким у найближчі місяці. І ще більш різким у середньостроковій перспективі через відсутність доступу до технологій та інвестицій", – сказав Біроль в інтерв'ю Reuters.

Міжнародні обмеження, накладені на Росію у відповідь на війну в Україні, в тому числі обмеження ціни на нафту на рівні 60 доларів за барель, запроваджені країнами "Великої сімки", призвели до того, що російська Urals продається зі значним дисконтом по відношенню до Brent, нагадує Reuters.

Новини за темою: Країни Північної Африки нарощують імпорт російських нафтопродуктів задля обходу санкцій, – WSJ

ЄС з грудня заборонив імпорт російської нафти морським транспортом і наклав санкції на експорт до Росії технологій, необхідних для нафтопереробки. Сполучені Штати і Велика Британія також ввели обмеження на імпорт російської нафти.

За словами Біроля, минулого року країни Євросоюзу досягли прогресу в підвищенні енергетичної безпеки, включаючи швидке розширення використання відновлюваних джерел енергії та теплових насосів для зменшення потреби у викопних видах палива. Але, за його словами, ризики залишаються, і країнам необхідно продовжувати зусилля з енергозбереження та захисту поставок.

Здатність Європи забезпечити достатню кількість газу може бути поставлена під сумнів через зростання попиту з боку Китаю, або якщо Росія перекриє газ, який вона все ще постачає до Європи.

Яка ситуація з газом в Україні

Не дивлячись на те, що Україна забезпечена достатніми запасами природного газу для проходження опалювального сезону, "Нафтогаз" хотів би завершити його раніше заради економії. 

Відповідаючи на запитання про ціну природного газу для населення після 1 квітня, голова "Нафтогазу" наголосив, що ціна не змінюватиметься впродовж цього опалювального сезону "незалежно від його юридичного або фактичного завершення".

Він також повідомив, що приватні споживачі в питанні оплати поводяться "патріотично і дисципліновано", хоча рівень оплати дещо впав. За словами Чернишова, він становить близько 80% "у стабільних регіонах".

Читайте також:
РФ анонсувала удар по двох лікарнях у Києві РФ анонсувала удар по двох лікарнях у Києві
Британцю оголосили підозру в підпалі лондонських підприємств за вказівкою РФ Британцю оголосили підозру в підпалі лондонських підприємств за вказівкою РФ
Повторює Повторює "сирійську тактику": Росія вбила понад 90 медиків, поліцейських і рятувальників під час повторних ударів по Україні
Якщо Росія захопить Часів Яр, це відкриє їй дорогу до оборонного поясу ЗСУ, – ISW Якщо Росія захопить Часів Яр, це відкриє їй дорогу до оборонного поясу ЗСУ, – ISW