USD
НБУ
40.51
Готівка
40.85
EUR
НБУ
43.31
Готівка
44.00
Втрати орків: 5 4 0 4 9 0 (+1170)
USD
НБУ
40.51
Готівка
40.85
EUR
НБУ
43.31
Готівка
44.00

Над заявою від начштабу "Азова" Кротевича на бригадного генерала працює ДБР. Йдеться про Содоля

Кротевич звинувачує генерала в перевищенні службових повноважень та некомпетентному командуванні військами, що призвело до втрат великої частини території України
Содоль

Юрій Содоль

Джерело: відкриті джерела

Генерал, щодо якого начальник штабу "Азову" Богдан Кротевич подав заяву до Державного бюро розслідувань провести розслідування, – це генерал-лейтенант Юрій Содоль. Нині над заявою працюють слідчі, повідомляє "Українська правда" з посиланням на співрозмовника у військово-політичному керівництві.

"У ДБР підтвердили, що така заява надійшла, і додали, що з нею працюють слідчі. Прізвище генерала в Бюро не назвали, в пості Кротевича воно теж не згадується, але, за даними наших джерел, йдеться саме про Содоля", – пише видання.

Що передувало?

Напередодні начальник штабу бригади "Азов" Національної гвардії України Богдан Кротевич подав до ДБР заяву провести розслідування щодо бойового генерала.

Офіцер зазначав, що, на його особисту думку, цей генерал "убив більше українських військових, ніж будь-який російський генерал". Кротевич також просив перевірити командувача на факт співпраці з ворогом.

Крім того, начштабу "Азова" висловив готовність свідчити у справі.

"Мені пох*й, чи почнуть розслідування проти мене, і мені пох*й, чи посадять мене до в'язниці. Мені не пох*й, що судять комбатів і комбригів за втрату спостережного поста, але не судять генерала за втрату областей і десятків міст і втрату тисяч солдатів", – заявляв Кротевич.

Що відомо про Содоля?

11 лютого президент України Володимир Зеленський підписав низку указів щодо перестановки в керівництві Збройних сил України. Сергія Наєва тоді звільнили з посади командувача Об'єднаних сил ЗСУ, а замість нього призначили Юрія Содоля.

Юрій Содоль (26 грудня 1970 року, м. Чугуїв, Харківська область) – український військовий, генерал-лейтенант, командувач Морської піхоти України (з 2018 року), командир Оперативно-тактичного угруповання "Донецьк" (Вугледарський напрямок).

Був першим заступником командувача Десантно-штурмових військ (2015–2018). А також командиром 25-ї окремої Дніпропетровської повітрянодесантної бригади (2007–2015). Є Героєм України.

Варто зазначити, що днями нардепка Мар'яна Безугла звинуватила генерала Юрія Содоля в прориві ЗС РФ біля Торецька. Вона казала, що нині "ми втратили позиції, які були з 2014 року, розвідка попереджала. За добу до можливого прориву Содоль знімає з місця бригаду і заводить підрозділ, який уже зазнав втрат і має знижену боєздатність. Події розвиваються так, що недалеко до виходу на трасу підготовлених фортифікацій знову немає! Бої в Шумах".

Парламентарка додавала, що штаби приховують інформацію, а дії генерала свідчать не тільки про злочинну недбалість, а й про свідоме заподіювання шкоди державі, що робить його пособником ворога.

Читайте також:
ДБР перешкоджає проведенню податкової перевірки на ТОВ ДБР перешкоджає проведенню податкової перевірки на ТОВ "Краснолиманське", яка доводить факт висунення необґрунтованої підозри директору та бухгалтеру підприємства
Україна не виграє війну з РФ. Заяви Трампа під час дебатів з Байденом Україна не виграє війну з РФ. Заяви Трампа під час дебатів з Байденом
Щоденні втрати Росії в травні становили тисячу бійців убитими і пораненими, – NYT Щоденні втрати Росії в травні становили тисячу бійців убитими і пораненими, – NYT
Гнатов незабаром очолить оперативно-стратегічне угруповання Гнатов незабаром очолить оперативно-стратегічне угруповання "Хортиця" замість Содоля, – ЗМІ