USD
НБУ
41.22
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.52
Готівка
45.90
Втрати росіян: 6 5 9 2 2 0 (+1280)
USD
НБУ
41.22
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.52
Готівка
45.90

НАБУ повідомило про підозру пасинку головного судексперта КНІДСЕ Рувіна: Підбурював до хабарництва на митниці

Йдеться про Назара Шептицького
Назар Шептицький
Назар Шептицький
Джерело: Bihus.Info

Напередодні пасинку головного судексперта Київського науково-дослідного інституту судових експертиз (КНІДСЕ) Олександра Рувіна Назару Шептицькому детективи Національного антикорупційного бюро повідомили про підозру стосовно торгівлі керівними посадами у структурі Державної митної служби. Журналісти Bihus.Info повідомляють, що Шептицький підбурив кількох відомих і впливових людей до надання й отримання хабарів за призначення "потрібних" кандидатів на керівні посади.

Уся ця схема завертілася ще влітку 2023 року, кажуть розслідувачі. У своїх планах з хабарями Шептицький вирішив поставити підконтрольних людей на високі посади на митниці, підкупивши т.в.о. голови Держмитслужби.

"Для цього залучив посередника – на той час уже ексзаступника глави митниці Руслана Черкаського (звільнений на початку 2023 року на тлі численних корупційних скандалів, – ред.). Черкаський повинен був передати очільнику митниці пропозицію хабаря за посади в західних областях – приміром, посаду керівника Львівської митниці оцінили загалом в мільйон доларів. Надалі вони планували разом ділити незаконні прибутки від підконтрольного підрозділу митниці", – посилаються журналісти на текст підозри, який є в їхньому розпорядженні.

Що цікаво, Шептицький збирався прокручувати свої оборудки, серед яких було й "фінансування" призначень разом зі спільником Олегом Гаталяком. Останній своєю чергою мав контролювати й розподіляти хабарі на майбутньому підконтрольному підрозділі митниці. Наприклад, з Волинської митниці у разі успіху "винахідники" хотіли отримувати близько двох мільйонів доларів щомісяця. З цих грошей половину хотіли лишати собі.

Також відомо, що Шептицький зустрічався з Черкаським для обговорення плану, а під час зустрічей телефонував Гаталяку. У розмовах, зазначають розслідувачі, говорили не лише про "розцінки" за посади на різних підрозділах митниці, але й про схему поетапної оплати.

"За "Волинь" пропонували пів мільйона доларів, за "Чернівці" – 200 тисяч. Це був так званий "перший платіж" за саме призначення на посаду. Потім обіцяли регулярну доплату – частка від щомісячних незаконних прибутків", – вказують розслідувачі.

Втім, така винахідливість Шептицького провалилася з "причин, які не залежали від нього", резюмують журналісти, посилаючись на матеріали слідства.

Хто такий Шептицький?

Назар Шептицький є пасинком Олександра Рувіна, очільника КНДІСЕ – найбільшого та найвпливовішого судово-експертного інституту в країні. Обоє вже потрапляли в матеріали розслідувань журналістів. Зокрема, було відомо про сумнівне походження статків родини Рувіна – на тлі скандальних і суперечливих експертиз, які проводив очолюваний ним інститут.

Щодо Назара Шептицького тоді повідомляли, що він мав у власності та користуванні дорогу нерухомість та велику кількість люксових автівок, які були неспівмірні з його офіційними доходами. Це був і Range Rover вартістю близько 3,5 мільйонів гривень, і квартира в ЖК "Французький квартал" орієнтовною вартістю в 150 тисяч доларів, квартира у ЖК "Липська вежа", що в урядовому кварталі Києва, оренда якої вартувала 8 тисяч доларів на місяць.

Також упродовж кількох років пасинка Рувіна помічали на автівках, записаних на сторонніх людей, які виписували за довіреністю. 

Новини за темою: На хабарі "погорів" посадовець Державної митної служби, який вимагав гроші за безперешкодне перевезення незадекларованих коштів через кордон

До речі, ми писали, що навесні в посадовця Київської митниці знайшли необґрунтовані активи на понад 8,6 млн гривень. Наприклад, матір посадовця у квітні минулого року придбала житловий будинок і шість земельних ділянок у передмісті Києва.

Читайте також:
Вперше в історії викривач корупції отримав винагороду Вперше в історії викривач корупції отримав винагороду
Голові Центробанку РФ Набіулліній СБУ оголосила підозру Голові Центробанку РФ Набіулліній СБУ оголосила підозру
Новий міністр аграрної політики Коваль живе в квартирі майже за 18 млн гривень, яка належить тещі-пенсіонерці, – розслідування Новий міністр аграрної політики Коваль живе в квартирі майже за 18 млн гривень, яка належить тещі-пенсіонерці, – розслідування
Відмивання 95 млн гривень: Ексголові Фонду держмайна Сенниченку оголосили нову підозру Відмивання 95 млн гривень: Ексголові Фонду держмайна Сенниченку оголосили нову підозру