USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 3 6 9 0 (+1400)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Законопроєкт про мобілізацію Рада може ухвалити аж у кінці квітня, – нардеп Демченко

Комітет розглядає поправки до законопроєкту без їх авторів
Сергій Демченко
Народний депутат України від фракції "Слуга народу" Сергій Демченко
Джерело: відкриті джерела

Профільний комітет Верховної Ради зможе завершити розгляд правок до законопроєкту про мобілізацію не раніше ніж через два тижні. Таку думку висловив народний депутат України від фракції "Слуга народу" Сергій Демченко в ефірі UWN.

"Якщо буде прискорений режим, то це може бути скорочення в два рази, але ми маємо звернути увагу на те, що розгляд правок на сьогодні відбувається без участі народних депутатів, авторів правок. Тобто, відповідно, обговорення – це думки членів профільного комітету і інколи запрошуються, я так зрозумів, голови тих чи інших комітетів Верховної Ради. Тому ми можемо з вами стверджувати, що реальне обговорення правок відбудеться безпосередньо вже в засіданні Верховної Ради, коли відповідні автори правок будуть мати право на голос, висловлення своїх позицій, обґрунтувань та іншого", – заявив він.

За його словами, якщо буде обговорення правок в сесійній залі безпосередньо кожним з авторів цих поправок (а поправок більше ніж 3000), то проєкт можуть розглядати аж до кінця квітня.

"Якщо всі автори поправок наполягатимуть на тому, щоб озвучувати свою позицію, аргументувати, обговорювати в залі, то так, але якщо за якихось причин автори правок не будуть на цьому наполягати, то, відповідно, законопроєкт може бути розглянутий і в один день. Це все залежить від народних депутатів, від їх позиції, наскільки з ними буде узгоджена остання редакція, яка потрапить до залу внаслідок роботи профільного комітету", – додав нардеп.

Крім того, Демченко зазначив, що на сьогодні, ймовірно, в України немає коштів на реалізацію цього законопроєкту (зокрема чергової хвилі мобілізації).

"Я думаю, що процес пов’язаний з коштами на сьогодні насамперед з процесом, який відбувається в Сполучених Штатах. Ви знаєте, ми залежні від фінансування з боку наших партнерів, і як тільки буде зрозуміло рішення, що ж таки прийняли парламентарі Сполучених Штатів Америки з приводу фінансування України, ми з вами зможемо, напевно, зрозуміти, чи вистачає в нас коштів на реалізацію даного законопроєкту в тому числі. На сьогодні прямих вказівок чи пояснень, що цього не відбудеться або треба гальмувати голосування закону чи іншим якимось підтвердженням, в нас таких заяв не існує", – додає парламентар.

Нагадаємо

7 лютого Верховна Рада ухвалила у першому читанні урядовий законопроєкт №10449 про мобілізацію.

Проєкт закону передбачає удосконалення процедури військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів та зміну призовного віку з 27 до 25 років.

Встановлюються підстави для звільнення з військової служби військовослужбовцям у разі безперервної служби під час дії воєнного стану протягом 36 місяців. Звільнення таких військовослужбовців визначатиметься строками відповідно до рішення Ставки Верховного головнокомандувача.

Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

  • які проходили військову службу під час дії правового режиму воєнного стану та були звільнені зі служби у запас у зв’язку із закінченням строку військової служби – протягом двох років з дня звільнення з військової служби. Такі особи у зазначений період можуть бути призвані на військову службу за їх згодою;
  • з числа громадян, які проходили військову службу та були звільнені зі служби у запас у зв’язку зі звільненням з полону. Такі особи можуть бути призвані на військову службу за їх згодою;
  • з числа громадян, які були звільнені зі строкової військової служби під час дії воєнного стану, – протягом шести місяців з дня звільнення з військової служби.

Виключається з переліку висновків військово-лікарських комісій висновок про обмежену придатність до військової служби.

Детальніше читайте тут.

Читайте також:
100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень 100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень
Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог
Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет
Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат