USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Міноборони замовило в українських виробників кращий і дешевший одяг для ЗСУ, ніж у турецьких

По технічних умовах Міноборони зараз купує куртки щонайменше з втричі міцнішої тканини
куртки для ЗСУ Резніков
Олексій Резніков
Джерело: відкриті джерела

Міністерство оборони минулого тижня завершило закупівлі зимового одягу ще на 628 млн гривень. Раніше цього літа протендерили 1,28 млрд гривень, відтак загальна вартість угод сягнула 1,87 млрд гривень. Про це пишуть "Наші гроші".

Зазначається, що куртки та штани на цьогорічних торгах замовляють відповідно до технічних умов та специфікацій міністерства. Тут вимоги до якості одягу набагато жорсткіші, ніж були прописані у скандальних контрактах з турецькою фірмою Vector avia.

В турецькому контракті найбільші вимоги до тканини на розрив становили 450 Ньютонів. Якщо дуже спрощено, то тканина не має розповзтись, якщо до неї підвісити 40-кілограмовий вантаж. А при 50 кг – вже попливе. І при усьому цьому турецькі куртки купували за ціною 86 доларів за штуку без ПДВ. А в українців – за ціною від 77 до 89 доларів з ПДВ (по курсу Нацбанку).

Джерело: Наші Гроші

Натомість техумови Міноборони передбачають, щоб тканина курток на розрив мала найбільшу міцність 1400 Ньютонів.

Джерело: Наші Гроші

І угоди з турками підмахнули за одну добу. А з українськими – вовтузяться на тендерах, де беруть участь в середньому від трьох до п’яти учасників.

Крім того, повідомляється, що оплату туркам зробили по 100-відсотковій передоплаті (скрін з турецького контракту ліворуч). А нашим – 100% постоплати (скрін з "Прозорро" праворуч).

"Ще раз. По технічних умовах Міноборони зараз купує куртки щонайменше з втричі міцнішої тканини. І це щонайменше, бо  експертиза вже встановила, що турецькі куртки не відповідали навіть власному технічному опису. Бо особисто міністр оборони Олексій Резніков дозволив їх не перевіряти на якість", – пишуть "Наші гроші".

Також зазначається, що з українськими постачальниками на тендерах уклали угоди на 1,87 млрд гривень. І ця сума все ще менше від тієї, що торік заплатили "Вектор авіа" – 54 млн доларів, або 1,97 млрд гривень по курсу НБУ. Саме тоді у її складі засновників був племінник народного депутата від "Слуги народу" Генадія Касая (входить до оборонного комітету Верховної Ради).

Нагадаємо, 4 вересня міністр оборони Олексій Резніков подав заяву про відставку до Верховної Ради.

Читайте також:
Військовозобов’язаним видаватимуть спеціальні штрихкоди Військовозобов’язаним видаватимуть спеціальні штрихкоди
Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри
Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими "зубами дракона" на Харківщині
Ситуація у Вовчанську вкрай складна, ворог займає позиції на вулицях міста, – поліція Ситуація у Вовчанську вкрай складна, ворог займає позиції на вулицях міста, – поліція