USD
НБУ
40.64
Готівка
41.00
EUR
НБУ
43.69
Готівка
44.10
Втрати орків: 5 4 5 0 9 0 (+1280)
USD
НБУ
40.64
Готівка
41.00
EUR
НБУ
43.69
Готівка
44.10

"Марафон добра": Колишній воїн, попри хворобу, долає тисячі кілометрів пішки, щоб допомогти ЗСУ

Майже за рік марафону Петру Скрипці вдалося обійти мало не всю Україну та кілька міст Європи
Петро Скрипка_2
Петро Скрипка
Джерело: UWN

Колишній боєць Третьої окремої штурмової бригади ЗСУ Петро Скрипка понад рік назад звільнився зі служби через хворобу – має розсіяний склероз. Але 33-річний чоловік не здався і невдовзі продовжив допомагати війську, організувавши піші марафони містами України. Під час походів збирає кошти на потреби різних підрозділів ЗСУ. Для цього навіть створив власний блог у соцмережах і веде прямі ефіри: показує аудиторії свої маршрути і все що з ним трапляється у ході "Марафону добра".

UWN вдалося "впіймати" блогера під час його третього благодійного походу. Волонтер розповів що ж, попри захворювання, надихає його долати тисячі кілометрів доріг.

Як з'явився "Марафон добра"?

Свій перший марафон Скрипка розпочав 12 липня 2023 року – замахнувся одразу з України на Європу. Починаючи з Києва, одразу вмикав прямі трансляції й збирав гроші на підтримку побратимів. Дістатися Лісабона (Португалія), як планував, через стан здоров’я не зміг, але дійшов до Нюрнберга (Німеччина), подолавши майже 2 тис. км.

Тоді волонтерові вдалося здобути 1,6 млн гривень, які передав патронатній службі "Янголи Азову" на протезування військових. Потім був другий марафон – взимку 2024-го пройшов від Києва до Івано-Франківська.

"Тоді зібрали 950 тисяч гривень на автівку для 3-ї штурмової бригади, в якій мав за честь служити. Зараз трішки марафон розвивається, змінюється. Сюди (до Полтави, – ред.) дійшов пішки, далі пересяду на велосипед за станом мого здоров'я. Це вже мій третій марафон: йду з Івано-Франківська до Харкова і від Харкова повернуся до Франківська", – ділиться волонтер.

Пригадує Скрипка і те, як йому спало на думку організовувати такі заходи. Сталося це, коли воїн лежав у госпіталі – поставили вердикт, що буде комісований. Адже 24 лютого 2022 року пішов воювати добровольцем, приховавши своє захворювання. А через рік хвороба дала про себе знати.

Боєць понад усе хотів лишитися у війську, проте результати аналізів підтвердили зворотнє. Думки про те, чим же далі воїн може бути корисним для наближання перемоги не покидали. Мимоволі Скрипка помітив тоді військового, який перебував з ним у палаті госпіталю і в якого відмовили ноги. Це й було надихаючим фактором для волонтера.

"Вирішив продовжити допомагати нашій армії, тому що сам побував у тому пеклі. І чудово знаю, як там важко, як все потрібно, як всього не вистачає", – пояснює Скрипка. 

Не тільки збирає гроші, а й зближує українців

Тож з таким настроєм та завзяттям чоловік взявся реалізовувати свої ідеї.

Не завжди в марафоні йде один. Наприклад, цього разу йшов з хлопчиною з Івано-Франківська до Києва, який потім повернувся додому, бо готується до здачі іспитів, а далі вже продовжив сам.

Із собою має палатку, спальник для ночівлі на природі. Іноді зупиняється у людей, які самі пропонують допомогу, бо стежать за Скрипкою в соцмережах. Аудиторія в блогера строката. Серед шанувальників його стрімів – школярі, музиканти, художники, військовослужбовці...

Географія переглядів представлена всією Україною – від Ізмаїла до Харкова. Хтось цікавиться марафоном, бо він дає змогу "побувати" в різних місцях. А в когось викликає щире захоплення незламність волонтера та його стійкі принципи.

"Часто мені дякують військові. Ідучи з Києва до Полтави, зустрічав двічі своїх побратимів, які зупинялися, – вони стежать за мною і кажуть, що дуже пишаються тим, що не здаюся. Тож є де брати енергію, натхнення. Достатньо лише подивитися на наших військових, які, не дивлячись на жодні погодні умови, стоять, захищають Україну", – говорить Скрипка.

Нині у волонтера є команда в Хмельницькому й Олександрії (Кіровоградська область) – офіси громадської організації  "Марафон добра Петра Скрипки", звідки відправляють необхідне військовим на "нуль". Окрім грошей збирають продукти, речі.

Досить часто буває так, що відправили посилки, проходить день-два і цього вже немає: був обстріл чи пожежа від вибухів і все втратили. Військових запитів дуже багато, тож намагаються допомагати максимально. Зараз ведуть збір на FPV-дрони.

Майже за рік марафону, каже волонтер, переконався, що така діяльність стала ніби викликом для самого себе.

"Це й моя перемога над самим собою у хворобі. Походи взагалі несуть в собі багато значень, бо це і подяка військовим за те, що вони нас захищають, і зближення українців. Своїм марафоном показую, наскільки наші люди щирі, добрі й завжди відгукуються. І постійно в дорозі, скільки йду, українці підтримують, донатять, завжди хвилюються, якщо щось трапляється, намагаються зарадити і прийти в будь-якій ситуації на допомогу", – розповідає волонтер.

Скільки триватиме марафон, Петро Скрипка не прогнозує. Уже з Івано-Франківська пройшов Львів, Луцьк, Рівне, Житомир, Київ, Полтаву (де ми з ним і спілкувалися). Опісля вже побував у Харкові, нині – в Дніпрі. Планує також відвідати Миколаїв, Одесу і повернутися до Франківська, замкнувши умовне коло.

До речі, історію військового, який після інсульту – був демобілізований і, пройшовши реабілітацію, виграв державний грант та відкрив у Києві власний медичний центр, ми розповідали в матеріалі.

Читайте також:
В Україні дозволили збільшувати бронь від мобілізації для чиновників і працівників держпідприємств В Україні дозволили збільшувати бронь від мобілізації для чиновників і працівників держпідприємств
Росія вдарила по аеродрому в Миргороді, де стояли непрацюючі літаки Су-27, на яких вже давно ніхто не літав Росія вдарила по аеродрому в Миргороді, де стояли непрацюючі літаки Су-27, на яких вже давно ніхто не літав
Під прикриттям перук: В Одесі діяла агентурна група ФСБ, яка, використовуючи накладні зачіски, розвідувала локації систем ППО Під прикриттям перук: В Одесі діяла агентурна група ФСБ, яка, використовуючи накладні зачіски, розвідувала локації систем ППО
Перші поховання на меморіальному кладовищі можуть розпочатися вже цієї осені Перші поховання на меморіальному кладовищі можуть розпочатися вже цієї осені