USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Малюк – про пожежі на російських НПЗ, застосування морських дронів, Кримський міст та ліквідацію зрадників

Голова СБУ дав інтерв'ю, у якому відповів на найактуальніші запитання стосовно війни з Росією
Василь Малюк
Василь Малюк
Джерело: Telegram СБУ

Росія за рахунок експорту нафтопродуктів поповнює свій бюджет, у тому числі й воєнний. Саме тому Служба безпеки України активно працює над мінімізацією цих надходжень. Про це заявив голова СБУ Василь Малюк.

"Проведено ряд успішних операцій відповідними дальнобійними дронами", – розповів він.

За його словами, спецслужба вже здійснила 13 успішних атак на російські НПЗ, які вже на третину скоротили експорт нафтопродуктів. Він також нагадав, що Росія з 1 березня офіційно повністю зупинила експорт бензину.

Про використання морських дронів

Служба безпеки України ніколи не повторюється у використанні морських дронів проти російських окупантів, щоб вони не змогли підлаштувати свою оборону, стверджує очільник СБУ. Малюк спрогнозував нові спецоперації, які завдадуть ще більшої шкоди ворогові, – на суші та в морі.

"Нехай росіяни очікують чергової "бавовни"... Ми ніколи не повторюємося і якщо вони десь видозмінюються у своїй обороні щодо наших морських дронів, то ми йдемо на крок попереду. Усьому свій час, ви все побачите", – анонсував Василь Малюк.

Голова Служби безпеки нагадав, що Україні з початку повномасштабної війни вдалося вразити Кримський міст, а також про морські дрони Sea Baby та "Мамай", за допомогою яких уже вдалося вразити 11 кораблів Росії та розблокувати Чорне море. За його словами, з початку війни воїни СБУ знищили вже понад 800 ворожих танків, бронетехніку, системи РЕБ та ППО.

Україна має потенціал для повного знищення Кримського моста

Після успішних атак на Кримський міст РФ не використовує його для постачання зброї та засобів ураження. До цього за добу проходило 42–46 потягів, які перевозили зброю та боєприпаси, зараз лише чотири-п'ять, причому чотири з них – пасажирські, один – для перевезення товарів загального вжитку. Про це розповів Василь Малюк. Натомість автомобільне сполучення відбувається, але воно обмежене.

"Тобто сьогодні ворог взагалі не використовує Кримський міст для постачання зброї. Автомобільне сполучення відбувається так: вони їдуть реверсно, їхня вага не може бути більшою ніж 3,5 тонни", – пояснив керівник спецслужби.

Водночас він зауважив, що окупанти працюють над його повним відновленням. Якщо це станеться, то реакція з українського боку буде відповідною.

"Коли вони відновлять опори, можливо, потенційно знову почнуть переміщати боєкомплект. Тоді, власне, ми їм вчергове скажемо "привіт". Усьому свій час, давайте не прискорювати події. Потенціал для його повного знищення у нас, звичайно ж, є", – запевнив Малюк.

Новини за темою: Важкі бої поблизу Тернів тривають, ЗСУ відбивають російські атаки

Голова СБУ прокоментував ліквідацію воєнних злочинців на підконтрольній Росії території

Ківа, Татарський, Прілєпін та інші злочинці віддають кармічні борги перед українським народом. Справедливе покарання наздогнало усіх цих негідників, вважає Василь Малюк. Він не став підтверджувати, що за ліквідацією стоїть підконтрольне йому відомство, але розповів деталі про ці "бавовни". Малюк зазначив, що Служба безпеки знає про ці епізоди набагато більше, ніж може прокоментувати.

"Вони віддають кармічні борги перед українським народом. Крапка", – заявив він в інтерв’ю.

При цьому уточнив, що справедливе покарання наздогнало усіх негідників. Екснардепа Киву – у вигляді куль калібром 9×19 мм з контрольним в голову. Пропагандиста і вбивцю Татарського – у вигляді подарункового погруддя, начиненого вибухівкою. Міністра внутрішніх справ т. зв. "ЛНР" Корнета вибухівка "знайшла" в барбершопі під час гоління.

А генпрокурор "ЛНР" Горенко в прямому сенсі "вигорів на робочому місці" від 800 грамів пластиду. Воєнний злочинець Прилєпін підірвався в авто на протитанковій міні. Він залишився живий, але без геніталій.

За минулий рік виявили 47 агентурних мереж в Україні

У 2023 році Служба безпеки України виявила 47 агентурних мереж, які працювали над тим, аби підірвати національну безпеку нашої держави. Курували діяльність зрадників російські спецслужби. Малюк підкреслив, що вдалося їх обіграти.

"Я б не недооцінював ворога. Дійсно скажу, що вони є сильними спецслужбами, проте ми їх обіграли по всіх ключових напрямках. Відповідним маркером нашої результативності є результат за минулий рік, коли були виявлені 47 агентурних мереж... Це різнокаліберні агентурні мережі: від тих, де діяли чинні народні депутати, до тих, де діяли окремі представники Сил оборони", – розповів голова СБУ.

Малюк пригадав викриття і затримання групи радикально налаштованих осіб, які діяли на Київщині і які за завданням ФСБ Росії пройшли курси операторів бойових дронів та придбали ці дрони. СБУ їх затримала тоді, коли зрадники готувалися знищити Patriot.

Іншу агентурну мережу викрили на Одещині, куратор якої перебував у Придністровському регіоні Молдови. Спецслужба змогла виманити його на підконтрольну Україні територію і схопила. У ще іншу група, за словами Малюка, входили чинні та екснардепи Олександр Дубінський, Андрій Деркач, їх курував перший заступник російського ГРУ, уродженець Вінниччини Володимир Алексєєв.

"Я серед особового складу називаю це справжніми "гадюшниками" і кожну, вибачте, таку гадюку ми маємо задокументувати. Сьогодні підхід в документуванні злочинів проти основ національної безпеки є наступним: ми маємо виявити всіх і задокументувати всю мережу, а не одноосібного держзрадника. І тут використовується досвід, який ми свого часу здобули в ході документування транснаціональної злочинності", – додав голова СБУ.

Тим часом сьогодні вранці окупанти завдали удару по Києву двома балістичними ракетами. Силам ППО вдалося їх знищити, однак уламки впали у кількох районах столиці. Є постраждалі та руйнування інфраструктури.

Читайте також:
100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень 100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень
Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог
Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет
Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат