USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 5 0 9 9 0 (+1150)
USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25

Макрон їде до Німеччини: Це перший держвізит президента Франції до ФРН за 24 роки

Лідер Франції буде у Німеччині із триденним візитом
Макрон

Макрон

Джерело: CNN

Президент Франції Еммануель Макрон вирушає до Німеччини із триденним державним візитом. Це перша така поїздка французького лідера за останні 24 роки, пише Reuters.

Сьогодні Емануель Макрон прибуває до Німеччини з триденним державним візитом. Такий крок має продемонструвати єдність двох найбільших держав Європейського Союзу перед парламентськими виборами в ЄС, які відбудуться у червні. 

"Візит розглядатиметься як перевірка стану німецько-французьких відносин, які визначають політику Євросоюзу у період серйозних викликів для Європи: від війни в Україні до можливого обрання Дональда Трампа президентом США у листопаді", наголошують автори. 

Варто зазначити, що Макрон і канцлер Німеччини Олаф Шольц мають дуже різні стилі керівництва державами. Зокрема, вони вже сперечалися у питаннях оборони та ядерної енергетики.

Франція, яка має ядерну зброю, наполягає на тому, щоб Європа була більш самостійною в питаннях оборони, і була обурена рішенням Німеччини купувати переважно американське обладнання для своєї "парасольки" протиповітряної оборони. ФРН своєю чергою дотримується позиції безальтернативності "військовій парасольці США". У Німеччині заявляють, що Європа не має часу зволікати, поки вітчизняна оборонна промисловість буде готова до таких загроз, як ворожнеча Росії.

Докладніше про поїздку

Макрон, якого супроводжує у поїздці дружина Бріжит, розпочне свій візит із зустрічі у Берліні з президентом Німеччини Франком-Вальтером Штайнмаєром. Вже у понеділок він вирушить до Дрездена, а 28 травня – до Мюнстера.

Однак, напевно, найважливішою частиною поїздки стане засідання у Мерзебурзі, неподалік від Берліна. Там уряди обох країн намагатимуться знайти спільну мову з двох основних питань – оборони та конкурентоспроможності.

Країни також намагатимуться знайти спільну мову щодо порядку денного Європейського Союзу на наступні п’ять років, зважаючи на очікувані високі результати ультраправих на парламентських виборах у червні, що ускладнить ухвалення рішень в ЄС.

Раніше президент Франції Еммануель Макрон заявив, що готовий обговорити ідею використання ядерних боєголовок Франції для "захисту Євросоюзу" від загроз з боку Росії. Зазначалося, що Франція має близько 300 ядерних боєголовок.

Читайте також:
У Франції проходить другий тур парламентських виборів: Там фіксують рекордну проміжну явку У Франції проходить другий тур парламентських виборів: Там фіксують рекордну проміжну явку
Макрон ризикнув і програв, Франція увімкнула Макрон ризикнув і програв, Франція увімкнула "правий поворотник". Чого чекати Україні?
Парламентські вибори у Франції: Партія Ле Пен очікувано перемагає в першому турі Парламентські вибори у Франції: Партія Ле Пен очікувано перемагає в першому турі
У Франції починаються дострокові вибори до парламенту. Перемогу прогнозують ультраправим силам У Франції починаються дострокові вибори до парламенту. Перемогу прогнозують ультраправим силам