USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Більшість киян, які мають потребу у купівлі-продажі нерухомості, відкладають рішення до перемоги, – експерт

На думку аналітика, допоки українці, які виїхали з країни, не повернуться, не буде виставлено на продаж той об’єм квартир, який був до війни
Денис Суділковський
Директор з маркетингу ЛУН Денис Суділковський
Джерело: відкриті джерела

Наразі майже 50% мешканців Києва, які готові купити-продати нерухомість, відкладають своє рішення до закінчення воєнного стану в країні. Про це розповів директор з маркетингу ЛУН Денис Суділковський в ефірі медіапроєкту Ukraine World News.

"За нашими дослідженнями, якщо ми візьмемо столицю, 49% людей з тих, хто готовий зараз купити нерухомість, відкладає своє рішення до повної перемоги. Можна сказати, що наразі продають ті, у кого є необхідність, значна частина продавців просто не виставляють квартиру на продаж і обирають почекати до перемоги, так само як і покупці", – пояснив Суділковський.

На думку директора з маркетингу ЛУН, наразі на ринку нерухомості відбувається відкладена пропозиція і відкладений попит. Допоки люди, які масово поїхали з України, не повернуться, не буде виставлено на продаж той об’єм квартир, який був до війни. 

Новини за темою: Попит на оренду квартир у Києві на 38% вищий за довоєнний

Суділковський розповів, що минулого року, як тільки почалося вторгнення РФ закрилися реєстри нерухомості, фактично всю весну минулого року вторинного ринку як такого не існувало. 

Тому що, на думку експерта, продати квартиру з закритими реєстрами – це був величезний ризик, неможливо було перевірити, хто там живе, які умови тощо. 

Відкрили реєстри у травні 2022 року, тоді почалося повільне відновлення ринку, українці почали виставляти квартири на продаж. Так, минулого літа усього на продаж на вторинному ринку було виставлено менше третини довоєнного рівня квартир.  

"До осені минулого року ринок намагався збалансуватися. А всю зиму ми фактично прожили в нашій галузі в режимі "нам треба перезимувати". Угод мало, ніхто ні про що не думає, крім того, де знайти генератори і як пережити цю зиму. Зиму пережили, перше тепло, опалювальний сезон закінчується, ринок оживає, і ми знову побачили повернення як продавців, так і покупців", – підсумував Суділковський.

Новини за темою: В Україні протягом 2022 року ввели в експлуатацію 74,3 тисячі квартир та 18,2 тисячі приватних будинків

Функціонування державних реєстрів під час війни

Нагадаємо, починаючи з 24 лютого функціонування державних реєстрів та баз даних були призупинені, щоб зберегти цілісність та конфіденційність інформації, недопустити  втручання та спотворення даних, випадків рейдерства.

В червні 2022 року Київські ЦНАПи відновили прийом документів для реєстрації прав на нерухомість. Відтак процедура купівлі/продажу квартир почала відновлюватися, незважаючи на воєнний стан.

Читайте також:
Стало відомо про перші розстріли цивільних у Вовчанську Стало відомо про перші розстріли цивільних у Вовчанську
Кабмін забронював від мобілізації співробітників букмекерської контори та служби доставки Кабмін забронював від мобілізації співробітників букмекерської контори та служби доставки
Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW
Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими "зубами дракона" на Харківщині