USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 6 9 4 0 (+1510)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Куріння кальяну у громадських місцях Києва: У Держпродспоживслужбі розповіли про шкоду та можливі покарання

Кожного дня київська служба отримує близько 10–15 скарг на паління у заборонених місцях
Олег Рубан
Начальник Головного управління Держпродспоживслужби у Києві Олег Рубан в ефірі UWN
Джерело: UWN YouTube

Куріння кальяну у громадських місцях Києва заборонене законодавством. Міста для відпочинку на набережних столиці – незаконні, зазначив начальник Головного управління Держпродспоживслужби у Києві Олег Рубан в інтерв'ю Дмитру Пустовіту на UWN.

У Держпродспоживслужбі нагадали, що врегулювання кальяно- та тютюнопаління регулюється Законом "Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров'я населення".

"Сьогодні заборона куріння, паління, тютюнопаління та кальянопаління діє у всіх громадських місцях. Сьогодні немає виключення – це набережна або якась ресторація якась – заборонено. Щодня ми отримуємо близько 10–15 таких скарг, проводимо певні заходи щодо даних суб’єктів й, дійсно, в місті Києві ситуація більш-менш вже врегульована", – зазначає Рубан. 

За його словами, щодня у Києві працюють три-чотири мобільні групи, які відстежують порушників закону. Олег Рубан також нагадав, що за штраф за паління одного кальяну для суб'єкта складає 30 тисяч гривень. 

Новини за темою: Як перевірити якість риночних продуктів харчування: У Держпродспоживслужбі назвали алгоритм дій

"По-друге, Національна поліція відповідно до 164 статті Кримінального кодексу вилучає даний кальян та як наслідок бізнес несе загрозу для існування. Є вимоги даного закону щодо можливого кальянокуріння, але в спеціальних пристосованих місцях", – зауважує начальник ГУ Держпродспоживслужби у Києві.

Що шкідливіше: куріння кальяну чи тютюнопаління

За словами Олега Рубана, це залежить від препаратів, які додають до складу табаку для кальянів. Водночас не можна стверджувати про "нешкідливість кальянів". 

"Невідомо, що за рідину туди заливають, невідомо яку суміш використовують, тому що деякі бізнесмени вже не використовують тютюн, а використовують джеми для харчування. Це джеми для харчування є харчовим продуктом і при палінні виділяють певні ароматичні речовини, які невідомо як впливають на людину. Тому раджу не палити, а якщо бачите паління, звертатись до відповідних служб", – зазначив експерт.

Також Олег Рубан нагадав, що тютюнопаління у світі займає 3-є місце після інших захворювань по чиннику смертності.

Читайте також:
Що загрожує безпечному харчуванню українців та як боротися проти цих загроз. Пояснює начальник київської Держспоживслужби Олег Рубан Що загрожує безпечному харчуванню українців та як боротися проти цих загроз. Пояснює начальник київської Держспоживслужби Олег Рубан
Як перевірити якість риночних продуктів харчування: У Держпродспоживслужбі назвали алгоритм дій Як перевірити якість риночних продуктів харчування: У Держпродспоживслужбі назвали алгоритм дій