USD
НБУ
39.59
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.26
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 6 1 9 4 0 (+880)
USD
НБУ
39.59
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.26
Готівка
42.90

Куратор терору: Встановлено особу "коменданта" Балаклії часів окупації

Ним виявився 46-річний підполковник РФ Валерій Буслов
Валерій Буслов
Валерій Буслов
Джерело: Reuters

46-річний Валерій Буслов (позивний "Граніт") під час перебування російських військ у Балаклії на Харківщині підписував накази, що дозволяли "поліції" затримувати й катувати місцевих мешканців, пише агентство Reuters.

За попередніми даними, під час окупації Балаклії росіяни затримали сотні мирних жителів. Їх утримували, катували, а десятки досі вважаються зниклими безвісти.

Українська сторона стверджує, що Росія створила 27 місць для незаконного утримання та тортур у Харківській області, включно з Балаклією, і що станом на лютий 2023 року близько 1300 людей з регіону вважалися зниклими безвісти.

Видання Reuters своєю чергою зазначає, що офіс Буслова розміщувався через дорогу від відділку поліції, де, як стверджують очевидці, чинилося насильство.

Камери в підвалах

"Російські війська на початку березня взяли під контроль Балаклію, місто приблизно в 70 кілометрах на південь від Харкова, і відійшли звідти на початку вересня. Кілька тижнів потому журналісти Reuters відвідали цю місцевість та знайшли тисячі сторінок документів, у тому числі протоколи нарад і список прізвищ, де фігурував Буслов, у будівлі на околиці Балаклії, яку російські війська використовували як командний бункер", – зазначає видання.

Військова комендатура розмістилася в будівлі видавництва. За словами жінки, яка працювала у видавництві, підвал цієї будівлі з системою відеоспостереження та металевими клітками служив камерою для затриманих.

Зниклі безвісти

Агентство Reuters розпитало дев’ятьох осіб, які сказали, що їх утримували в поліцейській дільниці під час російської окупації. Ще троє сказали, що там утримувалися їхні друзі чи родичі. Багато місцевих жителів не хочуть називати свої повні імена, адже побоюються звинувачень у співпраці з росіянами.

А ще декілька людей розповіли, що тим, хто шукав затриманих родичів, російські силовики казали йти до "Граніта" і клопотати про звільнення.

"82-річна пенсіонерка Людмила каже, що її сина, ветерана української армії, затримали у квітні 2022 року, і вона неодноразово зверталася до "Граніта" та його помічника з проханням звільнити її сина. Вони сказали, що спробують його знайти, але так і не знайшли. Людмила досі не знає, де її син", – пише Reuters.

Ще один місцевий житель – Олександр – розповів виданню, що його брата затримали в тому ж місяці, він вважається зниклим безвісти. За словами чоловіка, в російській адміністрації йому сказали, що всі питання щодо затриманих військових вирішує комендатура. Олександр каже, що неодноразово бував там і прохав інформацію від чоловіка в балаклаві, який назвався "Гранітом", але так і не отримав чіткої відповіді про місцеперебування брата.

Новини за темою: Окупанти стратили майже 80 цивільних заручників

Хто ж він – "Граніт"?

Мешканці міста знали цього "коменданта" лише за його позивним – "Граніт". Зараз агентство публічно оприлюднює його особу – це Валерій Сергійович Буслов, 46-річний підполковник. Служба безпеки України, а також двоє російських колег Буслова, в тому числі чоловік, який працював у штабі в Балаклії, повідомили, що це справжнє прізвище "Граніта".

До того ж в російських документах, знайдених в командному бункері на околиці Балаклії, Валерій Сергійович Буслов значився серед російських офіцерів, присутніх у Балаклії, і його роль визначалася як "військовий комендант".

У відповідь на запит Reuters Служба безпеки України заявила, що підполковник Валерій Буслов, воєнком Калінінградського гарнізону міністерства оборони Росії, був "військовим комендантом" Балаклії з березня по вересень 2022 року і що використовував позивний "Граніт".

"Підписав низку наказів і розпоряджень, які дозволяли військовослужбовцям збройних сил Російської Федерації та незаконних військових формувань здійснювати незаконне затримання мирного населення", – йдеться у відповіді СБУ.

За даними видання, українські правоохоронці готують підозру окупанту.

Читайте також:
Німеччина не позбавлятиме статусу біженців чоловіків з України Німеччина не позбавлятиме статусу біженців чоловіків з України
Заборона видачі паспортів чоловікам призовного віку за кордоном не стосується консульств, – МЗС Заборона видачі паспортів чоловікам призовного віку за кордоном не стосується консульств, – МЗС
Здав позиції ЗСУ на Донеччині: Митрополит Святогірської лаври отримав підозру Здав позиції ЗСУ на Донеччині: Митрополит Святогірської лаври отримав підозру
Експерт пояснив, чому травень може стати важким для України Експерт пояснив, чому травень може стати важким для України