USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Кремль застосовує секретну зброю проти Starlink в Україні: Про що кажуть злиті документи

У Києві вже знають про зусилля Росії, направлені проти Starlink, та "вживають заходів для їхньої нейтралізації"
інтернет Starlink
Джерело: відкриті джерела
Спроби Росії саботувати доступ українських військ до інтернету, націлившись на супутникові операції Starlink, є більш успішними, ніж вважалося раніше. Про це пише The Washington Post із посиланням на секретний звіт розвідки США, який є у користуванні виданні.

Там вказують, що Москва протягом місяців експериментувала зі своїми системами радіоелектронної боротьби "Тобол", намагаючись припинити роботу Starlink в Україні.

Цього місяця приватна група, яка займається космічною безпекою, Secure World Foundation, виявила щонайменше сім комплексів "Тобол" у Росії. Усі вони розташовані поруч з об’єктами, що використовуються для відстеження супутників.

Згідно з даними групи, націлюватися на супутники можна у двох місцях: у космосі, безпосередньо на супутники і на землі, де зброя може вражати приймачі.

Новини за темою: На "Укрзалізниці" протестували доступ до інтернету через Starlink. Що відомо і чого очікувати

У космосі перешкоди змішують сигнал із вихідним мовленням, що спотворює інформацію, яку отримують усі користувачі цього супутника. За словами дослідника Барта Хендрікса, який уважно стежив за програмою, "Тобол" майже напевно працює таким чином.

Речник Міністерства оборони України Костянтин Жура заявив, що посадовці у Києві знають про зусилля Росії, направлені проти Starlink, та "вживають заходів для їхньої нейтралізації".

Starlink та Україна

У січні міністр цифрової трансформації Михайло Федоров сказав, що Україна отримала вже 30 тисяч терміналів Starlink

Мережа Starlink була розгорнута в країні практично відразу після початку російського повномасштабного вторгнення. 

Восени 2022 року глава SpaceX Ілон Маск просив Пентагон взяти на себе часткову оплату послуг Starlink, стверджуючи, що його компанія не може продовжувати підтримку роботи терміналів безкоштовно. Пізніше він передумав, заявивши, що SpaceX продовжить надавати інтернет в Україні, попри те, що втрачає кошти. 

Читайте також:
Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW
Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри
США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії
ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму