USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Повернення податків на довоєнний рівень з 1 липня не буде: Причина

До законопроєкту внесли понад 800 правок, тому прийняття закону відтерміновується
гроші гривні
Джерело: відкриті джерела

Повернення податкової системи на довоєнний рівень відклали з 1 липня на більш пізній термін.  Про це повідомив член комітету Верховної Ради з питань податкової та фінансової політики Ярослав Железняк у своєму Telegram.

"Тримайте новину: відміна "єдиного податку 2%", скасування пільги по сплаті податку для 1-ї та 2-ї групи, відновлення проведення документальних перевірок, повернення штрафних санкцій за порушення використання РРО. Всього цього з 1 липня не буде", – написав він.

Як зазначив депутат, нова дата події невідома, "але точно вже не 1 липня".

Відповідне рішення таки ухвалять, але терміни поки невідомі, оскільки до законопроєкту внесли понад 800 правок. Крім того, парламент хоче підкорегувати проєкт закону на користь підприємців, уточнив нардеп в коментарі "Бабелю".

Раніше

У березні 2022 року в Україні анонсували податкову реформу аби зменшити податкове навантаження на бізнес під час повномасштабної війни.

Відтак, замість ПДВ та податку на прибуток в Україні діє ставка 2% від обороту та спрощений облік. Для малого бізнесу – а це І і ІІ група ФОПів – сплата єдиного податку (ЄП) стала добровільною. Також в Україні скасували перевірки для всіх бізнесів.

Однак 29 травня Рада підтримала в першому читанні законопроєкт №8401. У законопроєкті пропонувалося скасувати низку податкових пільг у разі завершення воєнного чи надзвичайного стану, але не пізніше ніж 1 липня 2023 року. Так, передбачалося скасування можливості для ФОПів І та ІІ груп не сплачувати єдиний податок (ЄП), а для ФОПів та юридичних осіб ІІІ групи платити ЄП із застосуванням ставки у 2% від суми доходу. Також пропонувалося повернути штрафи за порушення податкового законодавства та документальні перевірки.

Новини за темою: "Армія відновлення" вже налічує понад 30 тисяч безробітних

Чому цей законопроєкт важливий?

Законопроєкт має на меті виконання Україною зобов'язань в рамках Меморандуму про економічну та фінансову політику від 08.12.2022, відповідно до якого, поміж іншого, Україна взяла на себе зобов'язання якнайшвидшого відновлення довоєнного стану податкової політики.

Читайте також:
СБУ вбачає загрозу сплаті податків до держбюджету від касових апаратів СБУ вбачає загрозу сплаті податків до держбюджету від касових апаратів
Українським підприємствам бракує спеціалістів – дослідники стверджують, що війна забирає робочу силу Українським підприємствам бракує спеціалістів – дослідники стверджують, що війна забирає робочу силу
Уряд має забезпечити ринок збуту українського вугілля, інакше можуть зникнути цілі міста, – експерт Уряд має забезпечити ринок збуту українського вугілля, інакше можуть зникнути цілі міста, – експерт
Ситуація на державних шахтах викликає дуже багато питань, – експерт Ситуація на державних шахтах викликає дуже багато питань, – експерт