USD
НБУ
41.28
Готівка
41.55
EUR
НБУ
44.81
Готівка
45.35
Втрати росіян: 6 8 1 5 8 0 (+1350)
USD
НБУ
41.28
Готівка
41.55
EUR
НБУ
44.81
Готівка
45.35

Уже 20 тисяч російських військових висловили бажання здатися в полон, – проєкт "Хочу жить"

За останні два місяці від окупантів надійшло майже стільки ж заявок, як за перші пів року роботи проєкту
російські полонені

російські полонені

Джерело: відкриті джерела

Уже 20 тисяч росіян звернулися на гарячі лінії проєкту "Хочу жить" Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими. Про це йдеться в Telegram-каналі штабу.

"За останні два місяці на "Хочу жить" надійшло майже стільки ж заявок, як за перші пів року роботи проєкту. Усього з моменту запуску проєкту у вересні 2022 року до "Хочу жить" надійшло 20014 звернень усіма каналами: Telegram, WhatsApp, чат-бот і на гарячу лінію", – йдеться у повідомленні.

Там також розповіли, що загалом за 9 місяців роботи сайт проєкту відвідали 45 мільйонів людей з країни-агресорки та тимчасово окупованих територій України.

"Зросла кількість заявок на попередню здачу в полон від тих росіян, яким загрожує мобілізація і які не хочуть ставати гарматним м'ясом Кремля", - зазначили в штабі.

За квітень надійшло більше ніж три тисячі звернень

У квітні 2023 року 3200 російських військових виявили бажання здатися в полон. Зокрема, кількість охочих зросла порівняно з березнем на 10%, розповів на пресконференції в Military Media Center спікер державного проєкту здачі в полон російських та білоруських військових "Хочу жить" Віталій Матвієнко.

При цьому він зазначив, що загалом за час існування проєкту (з 15 вересня 2022 року, – ред.) отримали понад 16 тисяч звернень. Сайт відвідали понад 36 мільйонів людей. З них 32 мільйони – з території Російської Федерації.

Віталій Матвієнко
Джерело: Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими

"Згідно з презентованими на пресконференції результатами соцдослідження російських військовополонених, 40% опитаних зазначили, що здалися у полон добровільно. Дослідження провели у квітні 2023 року", – сказав спікер проєкту.

І додав, що на добровільній основі анкети заповнили 400 військовополонених.

Що відомо про проєкт "Хочу жить"

Здебільшого в проєкт звертаються військові ВС РФ та члени їхніх родин, а також громадяни, яким загрожує мобілізація. У Координаційному штабі нагадали, що утримання військовополонених, які добровільно здалися в полон через проєкт "Хочу жить", відбувається згідно з положеннями Женевських конвенцій. За власним бажанням полонені можуть повернутися додому в результаті обміну, або просити притулок в Україні та деяких країнах ЄС.

ЯК ЗДАТИСЬ В ПОЛОН

Для отримання інформації російським військовослужбовцям або їхнім рідним та близьким слід звернутися на цілодобову телефонну лінію проєкту "Хочу жить" за номером +38 044 350 89 17 або коротким номером 688 (лише для українських номерів).

У Telegram та WhatsApp оператори проєкту відповідають за номерами: 
+38 095 688 68 88
+38 093 688 68 88
+38 097 688 66 88

Хто найчастіше здається в полон

Серед тих, хто найчастіше здається в полон, – жителі Москви, Санкт-Петербурга, Краснодарського краю, Ростовської та Нижньогородської областей РФ. Серед жителів України переважна більшість – це мешканці Донецької області та АР Крим.

Зокрема, лише з міста Севастополя сайт проєкту в січні відвідало 59 тисяч користувачів. А загалом за перший місяць зими відвідувачів було 5,6 мільйона, 4,7 мільйона з яких – з Росії.

Новини за темою: Мобілізаційні заходи в Україні: Обмежено придатні особи можуть бути призвані на військову службу
Читайте також:
Чи буде мобілізація з 18 років, – думка експерта Чи буде мобілізація з 18 років, – думка експерта
Чи закінчиться війна у 2025 році та на яких умовах? – експерт Чи закінчиться війна у 2025 році та на яких умовах? – експерт
Міноборони сертифікувало першу приватну школу операторів БпЛА Міноборони сертифікувало першу приватну школу операторів БпЛА
Україна закликає Міжнародну морську організацію прибути в Одесу через російські обстріли портів Україна закликає Міжнародну морську організацію прибути в Одесу через російські обстріли портів