USD
НБУ
39.60
Готівка
40.10
EUR
НБУ
42.28
Готівка
43.10
Втрати орків: 4 5 7 8 3 0 (+870)
USD
НБУ
39.60
Готівка
40.10
EUR
НБУ
42.28
Готівка
43.10

Уже 20 тисяч російських військових висловили бажання здатися в полон, – проєкт "Хочу жить"

За останні два місяці від окупантів надійшло майже стільки ж заявок, як за перші пів року роботи проєкту
російські полонені

російські полонені

Джерело: відкриті джерела

Уже 20 тисяч росіян звернулися на гарячі лінії проєкту "Хочу жить" Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими. Про це йдеться в Telegram-каналі штабу.

"За останні два місяці на "Хочу жить" надійшло майже стільки ж заявок, як за перші пів року роботи проєкту. Усього з моменту запуску проєкту у вересні 2022 року до "Хочу жить" надійшло 20014 звернень усіма каналами: Telegram, WhatsApp, чат-бот і на гарячу лінію", – йдеться у повідомленні.

Там також розповіли, що загалом за 9 місяців роботи сайт проєкту відвідали 45 мільйонів людей з країни-агресорки та тимчасово окупованих територій України.

"Зросла кількість заявок на попередню здачу в полон від тих росіян, яким загрожує мобілізація і які не хочуть ставати гарматним м'ясом Кремля", - зазначили в штабі.

За квітень надійшло більше ніж три тисячі звернень

У квітні 2023 року 3200 російських військових виявили бажання здатися в полон. Зокрема, кількість охочих зросла порівняно з березнем на 10%, розповів на пресконференції в Military Media Center спікер державного проєкту здачі в полон російських та білоруських військових "Хочу жить" Віталій Матвієнко.

При цьому він зазначив, що загалом за час існування проєкту (з 15 вересня 2022 року, – ред.) отримали понад 16 тисяч звернень. Сайт відвідали понад 36 мільйонів людей. З них 32 мільйони – з території Російської Федерації.

Віталій Матвієнко
Джерело: Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими

"Згідно з презентованими на пресконференції результатами соцдослідження російських військовополонених, 40% опитаних зазначили, що здалися у полон добровільно. Дослідження провели у квітні 2023 року", – сказав спікер проєкту.

І додав, що на добровільній основі анкети заповнили 400 військовополонених.

Що відомо про проєкт "Хочу жить"

Здебільшого в проєкт звертаються військові ВС РФ та члени їхніх родин, а також громадяни, яким загрожує мобілізація. У Координаційному штабі нагадали, що утримання військовополонених, які добровільно здалися в полон через проєкт "Хочу жить", відбувається згідно з положеннями Женевських конвенцій. За власним бажанням полонені можуть повернутися додому в результаті обміну, або просити притулок в Україні та деяких країнах ЄС.

ЯК ЗДАТИСЬ В ПОЛОН

Для отримання інформації російським військовослужбовцям або їхнім рідним та близьким слід звернутися на цілодобову телефонну лінію проєкту "Хочу жить" за номером +38 044 350 89 17 або коротким номером 688 (лише для українських номерів).

У Telegram та WhatsApp оператори проєкту відповідають за номерами: 
+38 095 688 68 88
+38 093 688 68 88
+38 097 688 66 88

Хто найчастіше здається в полон

Серед тих, хто найчастіше здається в полон, – жителі Москви, Санкт-Петербурга, Краснодарського краю, Ростовської та Нижньогородської областей РФ. Серед жителів України переважна більшість – це мешканці Донецької області та АР Крим.

Зокрема, лише з міста Севастополя сайт проєкту в січні відвідало 59 тисяч користувачів. А загалом за перший місяць зими відвідувачів було 5,6 мільйона, 4,7 мільйона з яких – з Росії.

Новини за темою: Мобілізаційні заходи в Україні: Обмежено придатні особи можуть бути призвані на військову службу
Читайте також:
"Редіс" Прокопенко закликав прибрати "Азов" з "чорних списків", щоб бригада почала отримувати зброю зі США
Нідерланди виділяють понад 200 млн євро на ППО та боєприпаси для України Нідерланди виділяють понад 200 млн євро на ППО та боєприпаси для України
Україна розслідує майже 4 тисячі злочинів, вчинених військовими РФ проти дітей, - Лубінець Україна розслідує майже 4 тисячі злочинів, вчинених військовими РФ проти дітей, - Лубінець
ЄС має намір розширити покарання за обхід санкцій проти Росії ЄС має намір розширити покарання за обхід санкцій проти Росії