USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 7 4 7 0 (+1320)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Хакери РФ намагалися проникнути у комп’ютерні мережі багатоквартирних будинків: СБУ нейтралізувала атаку

Хакери хотіли дистанційно підключитися до системи відеоспостереження за територією житлових комплексів
Хакер
Джерело: відкриті джерела

Російські хакери намагалися здійснити атаку на електронні системи житлової інфраструктури в одному із прикордонних регіонів України. Атаку вдалося нейтралізувати, заявили в СБУ.

Як з'ясувалося, через Wi-Fi мережу багатоквартирних будинків російські хакери хотіли дистанційно підключитися до системи відеоспостереження за територією житлових комплексів, прилеглими автомобільними дорогами тощо. Таким чином вони планували мати прихований канал для збору інформації про ситуацію в місті.

"Також агресора цікавили відомості щодо адрес проживання українських правоохоронців та можливого переміщення військової техніки. Однак співробітники СБУ спрацювали на випередження і своєчасно викрили спробу окупантів проводити розвідувально-підривну діяльність у прикордонному регіоні", – зазначили у відомстві.

За оперативними даними, до кібератаки причетне підконтрольне спецслужбам РФ хакерське угруповання з Росії, яке спеціалізується на зламах електронних систем інфраструктурних об’єктів. 

На підставі зібраних фактів щодо цього випадку у прикордонному регіоні вирішується питання про відкриття кримінального провадження за ст. 361 Кримінального кодексу України ("Несанкціоноване втручання в роботу інформаційних (автоматизованих), електронних комунікаційних, інформаційно-комунікаційних систем, електронних комунікаційних мереж").

СБУ попереджає, що такі атаки ворога можуть траплятися і в майбутньому, тому закликає громадян бути уважними, більше уваги приділяти захищеності своїх комп’ютерних мереж, використовувати для цього складні паролі і періодично їх змінювати. А про підозрілі випадки варто відразу повідомляти до компетентних органів нашої держави.

До речі, компанія Microsoft закликала клієнтів готуватися до більшої кількості російських кібератак протягом зими. Там зазначили, що разом із ракетними ударами по цивільних об’єктах в Україні Росія також чинила кібернетичні напади на українські та іноземні ланцюжки постачання й проводила "кібернетичні операції впливу". Наразі зусилля Москви спрямовані на посилення незгоди серед населення, наприклад, через високі ціни на енергоносії та інфляцію в Європі. 

Читайте також:
Макрон думає над впровадженням ядерної зброї Франції в систему захисту Європи від РФ Макрон думає над впровадженням ядерної зброї Франції в систему захисту Європи від РФ
Ситуація на фронті загострилась, – Сирський Ситуація на фронті загострилась, – Сирський
РФ знову скасувала ходу Безсмертного полку до 9 травня: Британська розвідка назвала причину РФ знову скасувала ходу Безсмертного полку до 9 травня: Британська розвідка назвала причину
Британія оцінює втрати Росії у війні проти України в 450 тисяч військових Британія оцінює втрати Росії у війні проти України в 450 тисяч військових