USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 6 9 4 0 (+1510)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Історична угода: Ізраїль уперше погодився продати новітню систему ПРО іншій країні

Йдеться про систему Праща Давида, яку розробив Ізраїль спільно зі США
Залізний купол
Джерело: відкриті джерела

Ізраїль уперше продав за кордон систему протиракетної оборони David's Sling (Праща Давида). Угоду про експорт системи було підписано з Фінляндією, повідомляє Міністерство оборони Ізраїлю.

Угода оцінюється приблизно в 317 млн євро, вказує ізраїльське міністерство.

David's Sling - одна з провідних у світі систем перехоплення сучасних загроз, включно з балістичними ракетами, крилатими ракетами, літаками і безпілотниками дальністю від 40 до 300 км.

"Система вже продемонструвала високопродуктивні можливості у війні, що триває, у низці складних сценаріїв", - зазначили в Міноборони країни.

Систему розробили Ізраїль спільно зі США за допомогою підрядника Rafael Advanced Defense System.

Комплекс ПРО використовується Ізраїлем із 2017 року. Уперше в бойових умовах "Пращу Давида" використовували 2018 року для перехоплення сирійських ракет. У травні 2023 року комплекс перехоплював запущені із сектора Гази ракети. Про це повідомляла газета The Jerusalem Post.

Як відомо, Україна ще минулого року зверталася до Ізраїлю з проханням надати їй системи протиповітряної оборони для відбиття атак російських ракет.

Однак в Ізраїлі заявили, що не постачатимуть Києву озброєння, зокрема засоби ППО. У країні аргументували таке рішення тим, що воно в разі захоплення Росією може потрапити до рук Ірану.

Нагадаємо, Ізраїль вперше у світі збив балістичну ракету за межами стратосфери Землі – її запустили з Ємену в напрямку ізраїльського портового міста Ейлат.

Читайте також:
Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо "Євробачення" розгорілися нові скандали
Німеччина передасть Україні додаткові Patriot, IRIS-T та Skynex Німеччина передасть Україні додаткові Patriot, IRIS-T та Skynex
Ізраїль відмовляється від застарілих Patriot, проте навряд чи передасть їх Україні, – аналітики Ізраїль відмовляється від застарілих Patriot, проте навряд чи передасть їх Україні, – аналітики
Україна вперше від початку війни збила в повітрі російський стратегічний бомбардувальник. Чому це серйозний успіх? Україна вперше від початку війни збила в повітрі російський стратегічний бомбардувальник. Чому це серйозний успіх?