USD
НБУ
39.64
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.30
Готівка
42.95
Втрати орків: 4 7 0 8 7 0 (+1030)
USD
НБУ
39.64
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.30
Готівка
42.95

Ізраїль відмовив США у проханні передати Україні системи ППО HAWK

Єрусалим заявив, що системи MIM-23 HAWK не в робочому стані через тривале зберігання без належного обслуговування
ППО Hawk
Системи ППО Hawk
Джерело: відкриті джерела

Сполучені Штати Америки звернулися до Ізраїлю з проханням направити Україні системи ППО MIM-23 HAWK, зняті з озброєння та відправлені на склади, але отримали відмову. Про це повідомляє Axios з посиланням на трьох ізраїльських і американських чиновників.

"Високопосадовці Ізраїлю та США заявили, що два тижні тому Пентагон зв'язався з ізраїльським Міноборони та запитав системи HAWK, які перебувають на зберіганні, для передання їх Україні", – пише видання.

Зазначається, що в ізраїльському Міноборони відповіли на запит Сполучених Штатів відмовою, нагадавши, що Єрусалим, як і раніше, не постачає озброєнь Україні, і що системи MIM-23 HAWK не в робочому стані через тривале зберігання без належного обслуговування.

Проте представники ізраїльської влади уточнили для Axios, що якщо пускові установки MIM-23 HAWK можуть бути непридатні до роботи, то сотні ракет до них ще можна привести до ладу й використовувати. 

Хто вже передав Україні системи HAWK

2 грудня стало відомо, що Іспанія вже передала Києву першу партію зенітно-ракетних комплексів протиповітряної оборони HAWK. Про це повідомив міністр оборони України Олексій Резніков.

"Наші перші HAWK вже надані Іспанією", – написав він.

Тоді з робочим візитом до Києва прибула глава Міноборони Іспанії Маргарита Роблес.

Очільники оборонних відомств України та Іспанії разом вшанували пам'ять героїв, які загинули в боях за Україну, та відвідали українських солдатів у госпіталі.

"Іспанія підтримує Україну: гуманітарну допомогу та допомогу в галузі безпеки буде продовжено. Більше наших солдатів навчатимуться в Іспанії", – додав Резніков.

Олексій Резніков та Маргарита Роблес
Джерело: відкриті джерела

Система HAWK – попередник системи протиракетної оборони Patriot. Спершу HAWK розробляли тільки для знищення літаків, але згодом модернізували і для перехоплення ракет та дронів. Комплекс може перехоплювати цілі на відстані 40 км за максимальної висоти 18 км. 

Читайте також:
Українським спортсменам рекомендують відмовитися від контактів і спільних фото з росіянами на Олімпіаді Українським спортсменам рекомендують відмовитися від контактів і спільних фото з росіянами на Олімпіаді
Хімічна зброя проти України: США підтвердили використання РФ забороненої хімічної речовини хлорпікрину Хімічна зброя проти України: США підтвердили використання РФ забороненої хімічної речовини хлорпікрину
США ввели санкції проти компаній, які підтримують російський ВПК: У списку є китайські підприємства США ввели санкції проти компаній, які підтримують російський ВПК: У списку є китайські підприємства
Сенат США проголосував за заборону імпорту російського урану Сенат США проголосував за заборону імпорту російського урану