USD
НБУ
41.09
Готівка
41.30
EUR
НБУ
45.59
Готівка
45.95
Втрати росіян: 6 2 3 9 9 0 (+1270)
USD
НБУ
41.09
Готівка
41.30
EUR
НБУ
45.59
Готівка
45.95

Від альтернативних джерел електроенергії до безпеки. Як користуватися генератором, аби не наражати себе на небезпеку?

Через неправильне використання генераторів в Україні фіксують нещасні випадки
генератори
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Тривалі відключення світла підштовхують громадян шукати альтернативні джерела електроенергії. Одним з найпоширеніших "поміників" у цьому питанні є генератор. Їх десятки видів - будь-якої потужності, марки та на будь-який гаманець.

Нині звуки генератора можна почути біля приватних будинків, магазинів, кав'ярень, тощо.

Однак, разом з електроенергією генератор може нести і небезпеку для вашого життя і здоров'я. Звісно ж, лише у випадку його неправильного використання.

Сьогодні нагадуємо основні правила, аби ви могли уберегти себе, а статистика нещасних випадків по країні - не збільшувалась.

Тож.

В МВС рекомендують:

  • Використовувати генератор лише на відкритому повітрі. Місце розташування від будівлі має сягати не менше 6 метрів - вихлопні гази з електроприлада небезпечні для життя.
  • Захистити генератор від вологи. У вас мають бути гумові рукавиці та чоботи або будь-яке інше взуття із гумовою підошвою. 
  • Перш, ніж включати генератор, перевірити стан електропроводки. При підключенні електричних приладів необхідно використовувати подовжувачі й кабелі високої якості, без пошкоджень і порізів. На вилках електроприладів повинен бути заземлюючий контакт.
  • Не змішувати різні види мастила, теж стосується і пального. Заправляти генератор можна лише вимкненим (якщо ви його вже вмикали і потрібно дозаправити - дочекайтеся, поки всі запчастини охолонуть). 
  • Не залишати пальне біля генератора, адже воно може спалахнути. 
  • Не змінювати самостійно конструкцію електроприлада. 
  • Генератор не повинен перегріватись.

Найголовніше правило - ні в якому разі не вносити генератор у приміщення - на балкон, в під'їзд, в магазин чи кав'ярню. Адже під час його роботи виділяються токсичні речовини, від яких можна померти.

Новини за темою: У Києві збільшили суму компенсації за придбання генераторів ОСББ для багатоповерхівок: Як її отримати?

У разі загорання генератора кожний громадянин зобов’язаний:

  • негайно повідомити про це ДСНС за телефоном 101. При цьому необхідно назвати місцезнаходження об’єкта, вказати місце виникнення пожежі, обстановку на пожежі, наявність людей, а також повідомити своє прізвище
  • знеструмити електрогенератор
  • вжити (за можливості) заходів щодо гасіння (локалізації) пожежі первинними засобами пожежогасіння. В таких випадках краще використовувати вогнегасники для гасіння пожежі класу В (горіння рідких речовин або твердих речовин, які розтоплюються). Зазначену інформацію можна знайти на етикетці вогнегасника. Також у інших  ситуаціях можливе використання кошми або щільної ковдри, якими необхідно накрити генератор)
  • у разі необхідності викликати інші аварійно-рятувальні служби
  • організувати зустріч підрозділів ДСНС, надати їм допомогу у виборі найкоротшого шляху для під’їзду до осередку пожежі.

Але. Якщо не дотримуватись правил експлуатації генератора, можна отруїтися чадним газом, який він виділяє. І, на жаль, через неправильне використання генераторів, в Україні фіксують нещасні випадки. Останній, до прикладу, днями трапився у Львові. Там двоє працівниць кафе, віком 53 та 20 років, отруїлись чадним газом від генератора, який працював. Їх у стані середньої важкості госпіталізували в обласну клінічну лікарню.

Новини за темою: Українців не штрафуватимуть за шум від генераторів під час відключення світла

Які симптоми отруєння чадним газом? Яку допомогу першочергово треба надати? Розбираємось.

Найбільш поширений симптом при отруєнні чадним газом — головний біль. Також людина, яка отруїлась чадним газом, може відчувати запаморочення та втому, утруднене дихання, задишку, сухий кашель, нудоту та блювоту.

Більш серйозні симптоми — втрата рівноваги, зору або ж втрата свідомості. Це може статися всього протягом двох(!) годин, якщо у повітрі буде велика концентрація чадного газу.

Що робити?

Насамперед, при отруєнні чадним газом, потерпілого необхідно винести на свіже повітря. Найкращий засіб при цьому отруєнні - довготривале вдихання кисню. Якщо є можливість, потрібно принести з аптечки кисневу подушку.

На голову і груди кладуть холодний компрес і змочений холодною водою шматок тканини, рушника, носової хустинки.

Якщо потерпілий при свідомості, його потрібно напоїти міцним чаєм, чи кавою. Ні в якому випадку не можна давати алкоголю.

При втраченій свідомості, дають нюхати змочену нашатирним спиртом вату, але обережно, щоб не завдати опіків.

Якщо потерпілий не дихає, або дихання швидко погіршується, потрібно зразу приступати до проведення штучного дихання. 

Після надання першої допомоги потерпілого необхідно швидко відправити у лікарню, викликавши машину "швидкої медичної допомоги" за телефоном "103".

Читайте також:
Буданов вважає Telegram загрозою національній безпеці України Буданов вважає Telegram загрозою національній безпеці України
В Україні пропонують заборонити сайти і програми, розробники яких перебувають під санкціями В Україні пропонують заборонити сайти і програми, розробники яких перебувають під санкціями
РФ, Китай та Іран становлять загрозу для безпеки Європи, - чеська розвідка РФ, Китай та Іран становлять загрозу для безпеки Європи, - чеська розвідка
Пільги за кредитними зобов’язаннями. Як військовослужбовцю скористатися своїм правом? Пільги за кредитними зобов’язаннями. Як військовослужбовцю скористатися своїм правом?