USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

G7 найближчим часом оголосить про заборону імпорту російських алмазів, – ЗМІ

Заборона набуде чинності з 1 січня наступного року
Діаманти
Джерело: відкриті джерела

Країни "Великої сімки" (G7) протягом місяця оголосять рішення про заборону імпорту російських алмазів.  Про це пише Bloomberg з посиланням на представника уряду Бельгії.

Очікується, що заборона набере чинності з 1 січня 2024 року.

Деталі

У проєкті документа йдеться, що пряма заборона на купівлю російських алмазів набуде чинності з 1 січня. Інші ж обмежувальні заходи, які унеможливлять продаж алмазів, до прикладу, через треті країни, будуть вводитися протягом 2024 року. Крім того, динаміка перетину кордону російськими алмазами буде серйозно відстежуватися.

Представник бельгійського уряду розповів, що лідери країн G7 обговорювали розширення існуючих санкцій США щодо російської компанії "Алроса". Це найбільший виробник, на якого припадає виготовлення близько 30% світового обсягу алмазів.

Якщо "Велика сімка" зупиниться на працездатній схемі, митному контролю на кордоні в західних країнах знадобиться декларація про те, звідки походять будь-які вхідні діаманти, хоча досі невідомо, якими саме будуть ці документи.

Однак це буде кардинальна зміна, оскільки на сьогодні митники вимагають лише виданого державою сертифіката, який гарантує, що каміння відповідає вимогам підтримуваного ООН торгового режиму під назвою Кімберлійський процес, який запобігає продажу алмазів, видобутих у зонах військових дій, і використання для фінансування повстанців.

Чому заборону не ввели раніше

Спроби вводити санкції щодо російських алмазів раніше зустрічали опір з боку провідних країн-імпортерів, у тому числі Бельгії. Головний їх аргумент полягав у тому, що Росія просто перемістить прибуткову торгівлю дорогоцінним камінням в інші країни.

Варто зазначити, що Бельгія не є членом "Великої сімки", однак вже заявила, що підтримає заборону, якщо G7 зможе знайти ефективний механізм.

Новини за темою: План "Криваві діаманти": Як світ хоче зупинити торгівлю Росії дорогоцінним камінням

"Великій сімці" ще належить розібратися в технічних деталях заборони на видобуток алмазів, а потім восени Європейський Союз зможе розробити свої правила санкцій. План полягає в тому, щоб заборонити закупівлю алмазної сировини або діамантів безпосередньо у російського гіганта "Алроса" або у перекупників в Індії чи Об'єднаних Арабських Еміратах. "Велика сімка" визначила принцип зв'язку походження і якості, але все ще вирішує деталі", – зазначив чиновник.

Скільки отримує РФ від торгівлі діамантами

Нагадаємо, ми писали, що експорт алмазів із Росії у 2021 році становив 4 млрд доларів. Це лише частка російського експорту сирої нафти, але кожне доступне джерело доходу важливе для скарбниці Москви, оскільки ці кошти йдуть на фінансування війни в Україні.

Цього року Росія стягнула з "Алроси", найбільшої у світі алмазовидобувної компанії за обсягом, дві третини якої належать державним органам, податок на несподіваний прибуток у розмірі 19 мільярдів рублів (244 мільйони доларів), що змусило її припинити виплату дивідендів.

Як вже у світі обмежили Росію у продажу діамантів

У Сполучених Штатах Америки, найбільшому у світі ринку готових алмазів, уряд уже вжив заходів – у квітні 2022 року Міністерство фінансів наклало санкції на "Алросу", а президент Джо Байден заборонив імпорт російської сировини. Однак Євросоюз не послідував цьому прикладу, оскільки Бельгія чинила опір обмеженням, які могли зашкодити її галузі торгівлі алмазами в Антверпені.

Які є ризики

Втрата мільйона робочих місць в Індії

За словами керівників алмазної промисловості, з якими консультувалися західні офіційні особи, Вашингтон має намір, щоб ця ініціатива відстеження пережила російсько-українську війну та будь-яке пов’язане зняття санкцій. У разі успіху це фактично поширить концепцію "кривавих алмазів" на дорогоцінні камені, які використовуються для фінансування підтримуваної державою війни, а також діяльності повстанців.

Це також може задушити алмазну промисловість, кажуть ті, хто в ній працює. Зокрема, це стосується Індії, де сконцентровано 90 відсотків світового виробництва алмазів. В результаті в країні без роботи може залишитися мільйон людей.

"Російські алмази складають 60 відсотків робочих місць в індійській промисловості", – каже Ануп Мехта, президент величезної діамантової біржі "Бхарат" у Мумбаї, за оцінками якого в загальній торгівлі діамантами в Індії працює 1 мільйон людей.

Перенаправлення торгівлі російськими діамантами в інші центри

Читайте також:
Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW
Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри
США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії
ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму