USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 6 9 4 0 (+1510)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

У G20 погодилися надати Африканському союзу статус постійного члена

Включення до "Великої двадцятки" дасть можливість африканським країнам мати більше впливу у вирішенні глобальних проблем

G-20 може прийняти Африканський союз на рівні з ЄС

Джерело: відкриті джерела

"Велика двадцятка" погодилася надати Африканському союзу статус постійного члена. Очікується, що лідери оголосять це рішення під час саміту в Індії цими вихідними. Про це повідомляє Bloomberg із посиланням на анонімні джерела.

Зазначається, що Африканський союз, до якого входять 55 членів, отримає такий самий статус, як і Європейський Союз. Наразі ж вони є "запрошеною міжнародною організацією у G20.

"Це частина прагнення надати африканським країнам сильніший голос у глобальних питаннях, таких як зміна клімату та заборгованість ринків, що розвиваються, особливо у зв’язку з тим, що ринки так званого Глобального Півдня відіграють більш помітну роль у світових справах", – ідеться у матеріалі.

Майбутній саміт G20 прийматиме Індія. Прем'єр-міністр країни Нарендра Моді зробив своїм пріоритетом надання Африканському союзу повноправного членства. Його італійська колега Джорджія Мелоні також була серед тих, хто виступав за членство Африканського союзу у G20 на останній зустрічі G7, яка відбулася в Японії в середині травня, йдеться у матеріалі.

На початку ж травня під час візиту до штаб-квартири Африканського союзу в Ефіопії канцлер Німеччини Олаф Шольц виступив із закликами до блоку стати постійним членом "Великої двадцятки", щоб надати йому більше впливу в зусиллях з вирішення глобальних проблем, таких як зміна клімату. 

Також в Bloomberg зазначили, що Євросоюз планує скористатися відсутністю Сі Цзіньпіна та Володимира Путіна на саміті G20, щоб активізувати свою роботу з країнами Глобального Півдня. Лідери ЄС планують провести зустріч високого рівня з африканськими лідерами на полях саміту "Великої двадцятки".

"Зустріч Європа – Африка включатиме обговорення наслідків війни Росії проти України для глобальної продовольчої безпеки після того, як Путін відмовився відновити підтриману ООН угоду щодо дозволу на постачання зерна. Інші теми включають зусилля щодо реформування глобальної фінансової архітектури, покращення умов для приватних інвестицій та інфраструктурних проєктів в Африці, а також ситуацію в регіоні Сахель", – уточнили у виданні.

Що відомо про попередні візити лідерів країн Африки до України та РФ?

Раніше ми писали, що Африканські лідери підбили підсумки своїх візитів до України та Росії.

Місія африканських лідерів 16 червня відвідала Київ, а наступного дня (17 червня) – Москву, зустрівшись із главами України і Росії. Делегацію очолив президент Сенегалу Макі Салл і глава ПАР Сиріл Рамафоса, до неї входять лідери ще кількох африканських держав і прем’єр-міністр Єгипту.

Африканські лідери під час своїх зустрічей із президентом України Володимиром Зеленським та главою РФ Володимиром Путіним представили 10 кроків до досягнення миру між обома країнами.

Новини за темою: Марокко першою з африканських держав поставила в Україну партію танків

Рамафоса також зазначив, що конфлікт між Росією та Україною має реальний вплив на африканські країни та їх економіку. 

Читайте також:
Папу Римського запросили на український саміт миру у Швейцарії Папу Римського запросили на український саміт миру у Швейцарії
Російські війська зайшли на базу американських військових у Нігері Російські війська зайшли на базу американських військових у Нігері
Саміт миру для України стане платформою, що розпочне майбутній мирний процес, – Зеленський Саміт миру для України стане платформою, що розпочне майбутній мирний процес, – Зеленський
Має конкретний план: Росія хоче зірвати Саміт миру Має конкретний план: Росія хоче зірвати Саміт миру