USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 5 0 5 4 (+1124)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Готували ракетні удари по Київській телевежі та підрозділах Генштабу ЗСУ: Затримано агентів російської ФСБ

Ділки отримували гроші за співпрацю на користь країни-агресора
Затримано агентів російської ФСБ
Затримано агентів російської ФСБ
Джерело: СБУ

Кіберфахівці СБУ викрили нові спроби агресора завдати вогневого ураження по стратегічній інфраструктурі України. У результаті спецоперації у Києві та в Одесі було затримано двох агентів російської ФСБ, які готували ракетні удари по військових частинах Сил оборони та об’єктах енергетики і телекомунікацій у трьох регіонах. Тепер їм загрожує довічне ув’язнення Про це повідомляє Служба безпеки України.

Зазначається, що у зоні особливої уваги ворожих агентів були армійські підрозділи, які забезпечують охорону Генштабу ЗСУ, дані про Сили оборони на Полтавщині, а також Київська телевежа і столична ТЕЦ.

Що відомо про ділків?

За даними слідства, одним із ворожих поплічників виявився інженер-технолог підприємства харчової промисловості Одеси. Інший – 24-річний киянин.

Наприкінці січня їх дистанційно завербував кадровий співробітник ФСБ по Москві та Московській області. Його особу вже встановлено Службою безпеки.

Як діяли зловмисники?

Обидва агенти діяли окремо один від одного і отримували з Росії грошову "винагороду" за співпрацю на користь країни-агресора, зазначають у Службі безпеки України.

Спочатку зловмисники намагались виявити місця базування українських військ, а потім направити окупантам відповідні координати для коригування повітряних атак.

"Для прихованого збору розвідданих один з російських агентів влаштувався експедитором в одеську компанію, яка постачає продукти харчування підрозділам Сил оборони. Інший фігурант – збирав інформацію про технічний стан Київської телевежі після її обстрілу у березні 2022 року. Також він фотографував зовнішній вигляд однієї з теплових електростанцій, яка забезпечує електрикою і теплом значну частину столичного регіону", – розповіли у спецслужбі.

За наявними даними, ця інформація потрібна була агресору для прийняття рішення щодо коригування повторних або здійснення нових ударів по місцевій ТЕЦ і телевежі.

"Співробітники СБУ своєчасно викрили розвідувальну активність російських агентів і поетапно задокументували її. Також було вжито заходів для убезпечення місць базування Сил оборони та посилено захист критичної інфраструктури", – додали в Службі безпеки.

На завершальному етапі спецоперації обох зловмисників затримали "на гарячому", коли вони шпигували за потенційними "цілями" для окупантів.

Під час обшуків у помешканні затриманих було вилучено мобільні телефони із доказами листування із ФСБ та банківські картки, на які надходили російські кошти.

"Наразі слідчі Служби безпеки повідомили обом фігурантам про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану)", – зазначили в СБУ.

Наразі зловмисники перебувають під вартою. Їм загрожує довічне ув’язнення.

Раніше українські правоохоронці запобігли російській диверсії на стратегічно важливому об’єкті "Укрзалізниці". Під час спецоперації у Полтавській області "на гарячому" було затримано двох агентів російської ФСБ, які намагалися підірвати ділянку залізничної лінії, що сполучає центральні та східні регіони України.

Читайте також:
Замість будувати метро на Виноградар, поклав кошти на депозит: Підрядник заробив на відсотках понад 139 млн грн Замість будувати метро на Виноградар, поклав кошти на депозит: Підрядник заробив на відсотках понад 139 млн грн
РФ анонсувала удар по двох лікарнях у Києві РФ анонсувала удар по двох лікарнях у Києві
У трьох областях зловмисники намагались продати трофейне російське озброєння У трьох областях зловмисники намагались продати трофейне російське озброєння
У У "Київтеплоенерго" обшуки: У чому підозрюють керівництво компанії