USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20
Втрати орків: 5 7 2 3 0 0 (+950)
USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20

Формував "групи підтримки" для прориву російських ДРГ до Харкова: СБУ затримала агента-в'язня

Фігурант вербував засуджених, у яких закінчувався термін покарання
СБУ
Джерело: СБУ

Контррозвідка СБУ зірвала нову спробу російської ФСБ сформувати власну агентурну мережу на Харківщині. Підозру отримав агент-в'язень, який збирав групу підтримки для прориву російських диверсійно-розвідувальних груп для захоплення стратегічних об’єктів. Про це повідомляє Служба безпеки України.

Встановлено, що ув’язнений був завербований російською ФСБ, коли з 2012 року відбував "строк" на тимчасово окупованій частині території Луганщини. До початку повномасштабного вторгнення РФ його перевели до виправної колонії на Харківщині як мешканця підконтрольної території України.

"Перед "етапуванням" він отримав інструкції від російської спецслужби щодо проведення розвідувально-підривної діяльності", – додали у спецслужбі.

Ще в тюрмі він мав сформувати власну агентурну групу, а після виходу на волю – дистанційно зв’язатись зі своїм куратором із ФСБ для уточнення завдань і термінів їх виконання.

Ворожі поплічники мали сприяти прориву російських диверсійно-розвідувальних груп для захоплення стратегічних об’єктів Харківщини.

За вказівкою ФСБ фігурант вербував інших засуджених, у яких також закінчувався термін покарання. Після виходу з тюрми вони мали роз’їхатись по Харкову та прикордонних селищах регіону і встановлювати геолокації українських блокпостів та укріпрайонів.

"Також агресор сподівався отримати від своєї агентури точні координати ключових об’єктів життєзабезпечення з актуальним "звітом" про систему їх охорони. Розвіддані потрібні були окупантам для підготовки диверсійних рейдів у прифронтові райони області в обхід оборонних ліній українських військ. Однак Служба безпеки зірвала плани РФ та викрила агента", – зазначили в СБУ.

Затримано агента ФСБ РФ
Джерело: СБУ

Наразі слідчі Служби безпеки повідомили російському агенту-в’язню про підозру за ч. 1 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада).

Раніше ми писали, що Державне бюро розслідувань оголосило про підозру директору російської ФСБ Олександру Бортнікову. Також підозри було виписано 20 високопосадовцям спецслужб РФ. Справа зокрема пов'язана з участю співробітників ФСБ у підготовці силовиків до протидії Євромайдану.

Читайте також:
Україна націоналізувала 2 млрд грн активів російського олігарха Кононова Україна націоналізувала 2 млрд грн активів російського олігарха Кононова
СБУ затримала Жана Новосельцева, який виступав проти мобілізації СБУ затримала Жана Новосельцева, який виступав проти мобілізації
На Одещині голова селищної ради організував розкрадання 2,4 млн грн, призначених на ліквідацію російських обстрілів На Одещині голова селищної ради організував розкрадання 2,4 млн грн, призначених на ліквідацію російських обстрілів
ЗСУ контратакують на Харківщині, але окупанти просунулися на Донеччині та Луганщині ЗСУ контратакують на Харківщині, але окупанти просунулися на Донеччині та Луганщині