USD
НБУ
41.22
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.52
Готівка
46.00
Втрати росіян: 6 5 7 9 4 0 (+1230)
USD
НБУ
41.22
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.52
Готівка
46.00

СБУ заочно повідомила про підозру головному конструктору російських дронів ZALA та "Ланцет"

Служба безпеки зібрала доказову базу на Олександра Захарова
Олександр Захаров
Головний конструктор дронів ZALA та "Ланцет" Олександр Захаров
Джерело: СБУ

Служба безпеки України заочно повідомила про підозру головному конструктору російських дронів ZALA та "Ланцет" Олександру Захарову. Він являється власником та головним конструктором російської компанії ZALA Aero Group, яка розробляє безпілотні системи для війни проти України.

Нині це підприємство базується в Іжевську. Воно є одним з найбільших виробників бойових дронів для військових формувань Росії. Компанія Захарова виготовляє дрони типу "Ланцет", а також новітні розвідувальні безпілотники ZALA Z-16 та ZALA Z-20.

"З початку повномасштабної війни підприємство фігуранта виготовило майже 5 тис. БпЛА", – заявляє СБУ.

У відомстві пояснили, зазвичай ворог використовує "Ланцети" як дрони-камікадзе для прямих атак по українській бронетехніці, а дрони ZALA шукають потенційні цілі, коригують по них вогонь, а після ураження фіксують наслідки ударів. Тож ці дрони активно використовують у війні проти України.

"На підставі отриманих доказів слідчі Служби безпеки повідомили Захарову про підозру за ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 437 Кримінального кодексу України (пособництво у веденні агресивної війни, вчинене за попередньою змовою групою осіб)", – йдеться у дописі СБУ.

Оскільки підозрюваний перебуває на території РФ, тривають комплексні заходи для притягнення його до відповідальності за злочини проти України.

Нагадаємо, ватажок бойовиків "ДНР" Денис Пушилін, так звані радниця голови з прав дітей і директорка державної служби з прав сім’ї та дітей псевдореспубліки отримали підозри за депортацію 31 української дитини до пансіонату у РФ.

Теги: СБУ
Читайте також:
Заробили на ухилянтах понад 40 млн гривень: СБУ затримала злочинців, причетних до схеми Заробили на ухилянтах понад 40 млн гривень: СБУ затримала злочинців, причетних до схеми
СБУ затримала кілера ФСБ, який спробував вбити посадовця Мелітопольської міськради СБУ затримала кілера ФСБ, який спробував вбити посадовця Мелітопольської міськради
Українські спецслужби викрили мережу підпільних брокерів Webmoney, які фінансували російську агентуру в Україні Українські спецслужби викрили мережу підпільних брокерів Webmoney, які фінансували російську агентуру в Україні
СБУ затримала демобілізованого строковика ЗСУ, який почав працювати на воєнну розвідку РФ СБУ затримала демобілізованого строковика ЗСУ, який почав працювати на воєнну розвідку РФ