USD
НБУ
39.43
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.75
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 9 5 0 7 0 (+1380)
USD
НБУ
39.43
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.75
Готівка
43.50

Федерація фехтування України вимагає виключити російську шаблістку Смірнову зі списку нейтральних спортсменів

Також федерація вимагає усунути її від змагань під егідою Міжнародної федерації фехтування
Анна Смірнова
Російська шаблістка Анна Смірнова
Джерело: відкриті джерела

Федерація фехтування України звернулася до Міжнародної федерації фехтування (FIE) з вимогою виключити російську шаблістку Анну Смірнову зі списку нейтральних спортсменів через невідповідність останньої цьому статусу і негайно усунути її від участі у змаганнях під егідою FIE. Про це йдеться у заяві ФФУ.

У ФФУ наголосили, що активність російської спортсменки в Instagram, де вона відкрито демонструє вербальну і невербальну підтримку російської армії, яка є символом і реалізатором агресії проти України, свідчить, що вона аж ніяк не нейтральна спортсменка і ніколи не була такою.

"Враховуючи, що це вже не перший випадок, коли у список нейтральних спортсменів потрапляють особи, які "діють всупереч миротворчій місії олімпійського руху, демонструючи відкриту та активну підтримку злочинного геноциду солдат російської армії на українській землі", ми наполягаємо на тому, щоб Виконавчий комітет FIE переглянув процес надання нейтрального статусу і зробив його більш ефективним та прозорим для всіх членів FIE", - йдеться у заяві.

У ФФУ нагадали, що 14 червня цього року вже надсилали звернення до FIE з відповідними доказами щодо іншої російської фехтувальниці Валерії Кобзєвої, яку у підсумку було позбавлено нейтрального статусу.

Передісторія

Нагадаємо, лідерка збірної України з фехтування Ольга Харлан 27 липня здобула перемогу над атлеткою з Росії Анною Смірновою в 1/32 чемпіонату світу з фехтування. Поєдинок завершився з рахунком 15:7 на користь українки.

Потім українська спортсменка відмовилась тиснути руку росіянці. Харлан висунула вперед зброю, імовірно, запропонувавши "стукнутися" шаблями замість того, щоб тиснути руку Смірновій. Однак росіянка відхилила цей жест та близько 50 хвилин чекала саме на рукостискання.

Згідно з правилами Міжнародної федерації фехтування, відмова фехтувальника "привітати" суперника до або після поєдинку карається "чорною карткою" (дискваліфікацією - ред.).

Зрештою українку зняли з участі на чемпіонаті світу.

Уже 28 липня Міжнародний олімпійський комітет надав автоматичну кваліфікацію до участі в Олімпійських іграх українській спортсменці Ользі Харлан.

А 29 липня стало відомо, що Міжнародна федерація фехтування (FIE) не скасувала дискваліфікацію української спортсменки Ольги Харлан, а призупинила. Водночас FIE дозволить шаблістці виступити в команді на чемпіонаті світу.

У березні цього року Міжнародна федерація фехтування дозволила змагатися атлетам з Росії та Білорусі у міжнародних змаганнях.

Читайте також:
Україна офіційно заявила про участь в цьогорічній Олімпіаді в Парижі Україна офіційно заявила про участь в цьогорічній Олімпіаді в Парижі
В Києві відбулась перша всеукраїнська конференція зі спортивного маркетингу SBC Summit Ukraine В Києві відбулась перша всеукраїнська конференція зі спортивного маркетингу SBC Summit Ukraine
Усик здобув історичну перемогу, перебоксувавши британця Ф'юрі: Як пройшов бій і чого чекати далі? Відео Усик здобув історичну перемогу, перебоксувавши британця Ф'юрі: Як пройшов бій і чого чекати далі? Відео
Усик - Ф'юрі: Де дивитися бій за титул абсолютного чемпіона світу і що про нього потрібно знати Усик - Ф'юрі: Де дивитися бій за титул абсолютного чемпіона світу і що про нього потрібно знати