USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 3 9 3 0 (+950)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Хто і навіщо атакував Кремль дронами: У ISW висунули версію

У РФ заявили, що "залишають за собою право вжити заходів у відповідь"
Кремль горить
Джерело: відкриті джерела

Росія сама організувала атаку безпілотників на Кремль, намагаючись донести війну до російської внутрішньої аудиторії та створити умови для ширшої соціальної мобілізації. Таку думку висловили експерти ISW.

"Російська влада нещодавно зробила кроки щодо посилення внутрішніх можливостей ППО Росії, зокрема в самій Москві, і тому вкрай малоймовірно, що два безпілотники могли пробити кілька ешелонів ППО і вибухнути або бути збитими прямо над серцем Кремля у спосіб, який забезпечив вражаючі зображення, добре відображені на камеру", - вважають експерти.

В аналітичному матеріалі наголошується, що Кремлю не вдалося своєчасно та послідовно дати інформаційну відповідь на інші військові втрати, але у разі атаки на Кремль звинувачення України в атаці було негайним.

Тому, на думку експертів, Кремль може використати атаку, щоб виправдати чи скасування, чи подальше обмеження святкування 9 травня, посиливши пропагандистську роботу, яка зображає війну в Україні як пряму загрозу дотриманню Росією шанованих історичних подій.

Безпілотники намагалися атакувати Кремль

Україна вночі 3 травня нібито намагалася завдати удару по Кремлю. Про це сказав речник російського диктатора Дмитро Пєсков, передає "РИА Новости".

Росіяни заявили, що працювала їхня ППО. При цьому повідомляється, що постраждалих внаслідок атаки немає, Путін також не постраждав. Його графік залишається без змін.

Кремль розцінив ці дії як "сплановану терористичну акцію і замах на президента напередодні Дня перемоги, параду 9 травня".

Крім того, у РФ заявили, що "залишають за собою право вжити заходів у відповідь там і тоді, де і коли вважатиме за потрібне".

Пєсков також додав, що "атака дронів" на Кремль ніяк не вплине на проведення параду 9 травня.

До того ж, у Москві зненацька ухвалили рішення про запровадження відсьогодні заборони на запуск безпілотних літальних апаратів, за винятком БПЛА, які використовуються за рішеннями органів державної влади. Про це повідомив мер Сергій Собянін.

"Рішення прийняте для запобігання несанкціонованому використанню БПЛА, які можуть ускладнити роботу правоохоронних органів. Нагадую, що несанкціонований запуск БПЛА є правопорушенням та тягне за собою адміністративну та кримінальну відповідальність", – зазначив він.

Що каже Україна

Прессекретар Володимира Зеленського Сергій Никифоров у коментарі ЗМІ заявив про непричетність України до атаки на Кремль.

"У нас немає інформації про так звані нічні атаки на Кремль. Але, як неодноразово заявляв президент Зеленський, усі наявні сили та кошти Україна спрямовує на звільнення власних територій, а не на атаку чужих", – зазначив він.

При цьому уточнив, що окремо вражають формулювання держави-терориста.

"Теракт – це зруйновані під'їздами будинки у Дніпрі та Умані чи ракетний обстріл вокзалу у Краматорську та багато інших трагедій. А те, що сталося в Москві, очевидно, нагнітання ситуації перед 9 травня. Очікуваний прийом від наших супротивників", – додав Никифоров.

Раніше

Співзасновник monobank Володимир Яценко пообіцяв винагороду у розмірі 20 млн гривень розробнику дронів, чий БПЛА зможе приземлитися 9 травня на Червоній площі в Москві.

Читайте також:
Канада виділить 2,3 млн доларів на виробництво українських дронів Канада виділить 2,3 млн доларів на виробництво українських дронів
РФ анонсувала удар по двох лікарнях у Києві РФ анонсувала удар по двох лікарнях у Києві
Британцю оголосили підозру в підпалі лондонських підприємств за вказівкою РФ Британцю оголосили підозру в підпалі лондонських підприємств за вказівкою РФ
"Обмежено придатних" розділять на групи: За яким критерієм їх ділитимуть