USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 6 9 4 0 (+1510)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Допомога дітям Донбасу і відео на підтримку "СВО": Як артисти, які виступали проти війни, спокутують провину та повертаються в РФ

Що вигадали в Кремлі для артистів – розповідаємо далі
концерт русні
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Російська влада за 1,5 року повномасштабного вторгнення в Україну створила "систему покаянь" для артистів, які виступали проти війни, але потім почали шукати роботу в Росії. Як повідомляють "Медуза" і "Важные истории", в якості спокути провини артисти повинні почати допомагати підопічним фонду "Доктор Ліза" на окупованих територіях, з'їздити на Донбас або записати відео на підтримку "спецоперації".

Так, до прикладу, лідер гурту "Звери" Роман Білик виступав проти війни. Але 2023 року раптово опинився на Донбасі, де виступив перед російськими військовими. Знайомі артиста сказали журналістам, що в нього й не було власної політичної позиції, а відео стало "спокутою" за антивоєнні пости, інакше гурт залишився б без концертів у РФ.

Ще один варіант "покаяння" – допомога дітям Донбасу через благодійний фонд "Доктор Ліза". Співрозмовник журналістів пояснив, що головне для влади – не допомога, а публікація в соцмережах про неї. До прикладу, актор Олексій Серебряков довго працював за кордоном і критикував владу, але 2021 року повернувся у РФ. Вже через рік він почав фінансово підтримувати фонд "Доктор Ліза".

У виданні наводять і "співпадіння": Серебряков грає у виставі "Ейнштейн і Маргарита". Постановку скасовували через антивоєнну позицію артистів, але Серебряков "пішов домовлятися в АП". Після цього з'явилося його відеозвернення про допомогу Поліні з Горлівки, а виставу повернули на сцену.

"Тобі кажуть: "Підтримай фонд, інакше не вийде кіно". А кіно – це пекло. Це 200–300 людей, які залежать тільки від тебе. І що ти будеш робити? У цих людей діти, сім'ї", – розповідає ЗМІ.

Тому нині найпоширеніша практика для артистів – не висловлюватися ні за, ні проти війни, просто замовкнути.

А як же бути з тими, хто поїхав за кордон?

Пишуть, що влада РФ хоче повернути артистів, які виїхали за кордон, в обмін на "покаяння" – щоб конкурувати із західною культурою, виробляючи "народний контент", і створювати відчуття, що в країні "все добре".

А от непублічні працівники культури можуть повернутися без гучних заяв і продовжувати роботу. За словами артистів, творчі працівники у РФ залякані і "всіма силами чіпляються за залишки професії".

Про те, що артистів, які виїхали на знак протесту проти війни, стали кликати назад, розповідає ще одна співрозмовниця "Медузи", яка працює з російськими театрами. За її словами, тим, хто готовий повернутися, пропонують "записати звернення" на підтримку "спеціальної військової операції". З такою ситуацією нещодавно зіткнувся відомий актор театру і кіно Філіп Авдєєв, розповідають двоє його знайомих.

"Філіпа покликали з-за кордону – заплановані зйомки, продюсери сходили в АП, де їм пообіцяли, що все буде в повному порядку. Він приходить на майданчик, продюсери мнуться і кажуть: "Слухай, вибач, така безглузда історія, можна зніматися, але тільки після відео. Записуєш відео на підтримку Донбасу – і працюємо спокійно". Він думає, що чорт із ним, із кіно не вийшло, але є ж театри, і він зможе працювати там", – розповідає співрозмовниця "Медузи".

Однак у театральних дирекціях Авдєєву сказали: "Вибач, старий, ти в чорному списку", після чого той виїхав із Росії, стверджує знайомий актора.

Додамо

Тим артистам, що підтримують збройну агресію РФ проти України, СБУ може оголосити підозру. Наприклад, зібрано доказову базу на російську співачку Юлію Чичеріну, яка підтримала збройну агресію РФ. За даними слідства, напередодні 2023 року вона опублікувала на власному YouTube-каналі відеозвернення, де закликала військових Сил оборони здаватися у рашистський полон. Крім того, у своєму виступі Чичеріна погрожувала українським захисникам ув’язненням до російських концтаборів у Сибіру. Нині зловмисниці загрожує довічне позбавлення волі.

 
Читайте також:
Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри
Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими "зубами дракона" на Харківщині
США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії
Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров