USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 6 1 5 0 (+1096)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Індексації доходів українців у 2023 році не буде

Це стосується зарплат, пенсій, стипендій, аліментів та інших соціальних виплат
гроші гривні
Джерело: відкриті джерела

В Україні у 2023 році не буде проводитися індексація доходів на рівень інфляції. Це стосується зарплат, пенсій, стипендій, аліментів та інших соціальних виплат громадян. 

В Держпраці пояснили, що державний бюджет України на 2023 рік передбачає зупинення дії закону "Про індексацію грошових доходів населення". Норма запрацювала з 1 січня 2023 року, а отже з цього дня індексація заробітної плати та інших соціальних виплат не проводиться. 

Зупинення дії закону "Про індексацію грошових доходів населення" торкнеться:

  • заробітних плат;
  • пенсій;
  • стипендій;
  • грошового забезпечення;
  • суми виплат, що здійснюються відповідно до законодавства про загальнообов’язкове державне соціальне страхування, крім щомісячних страхових виплат потерпілим на виробництві (з урахуванням виплат на необхідний догляд за потерпілим) та членам їхніх сімей і пенсій, які індексуються відповідно до закону за цими видами страхування;
  • суми відшкодування шкоди, заподіяної фізичній особі каліцтвом або іншим ушкодженням здоров’я, а також суми, що виплачуються особам, які мають право на відшкодування шкоди у разі втрати годувальника, крім суми виплат, що здійснюються відповідно до законодавства про загальнообов’язкове державне соціальне страхування;
  • розміру аліментів, визначеного судом у твердій грошовій сумі.

"Разом з тим власник або уповноважений ним орган може прийняти рішення про додаткові стимулюючі виплати у зв’язку з високим рівнем інфляції в Україні", – йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, індексація грошових доходів населення – механізм підвищення грошових доходів населення, що дає можливість частково або повністю відшкодовувати подорожчання споживчих товарів і послуг.

Востаннє індексація нараховувалася в грудні 2022 року.

Додамо, у новому році не передбачено підвищення мінімальної зарплати та прожиткового мінімуму. Вони залишаться такими ж, як і в грудні 2022 року: мінімальна зарплата – 6700 грн, мінімальна пенсія за віком – 2093 грн, прожитковий мінімум – 2589 гривень.

Читайте також:
Кабмін затвердив Стратегію доходів до 2030 року Кабмін затвердив Стратегію доходів до 2030 року
За минулий рік доходи лідерів української переробної промисловості впали в 1,4 раза За минулий рік доходи лідерів української переробної промисловості впали в 1,4 раза
Доходи найбільших аграріїв за перший рік великої війни збільшились майже на третину, – дослідження Доходи найбільших аграріїв за перший рік великої війни збільшились майже на третину, – дослідження
Індексація відбулася. Яким став середній розмір пенсії в Україні? Індексація відбулася. Яким став середній розмір пенсії в Україні?