USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Мрія на ім’я "Афіна" та мати, яка щоденно бореться за два життя. Історія бойового медика Дмитра Селютіна, який досі в полоні у росіян

Сотні українських медиків досі в полоні у росіян. Це порушення усіх норм моралі та Женевської конвенції, проте росіянам плювати на цивілізований світ. Рідні захоплених в полон продовжують боротися за їхнє звільнення, проходячи безліч випробувань. Сьогодні ми розповімо одну з таких історій
Медики в полоні головне фото
Джерело: UWN

Дмитро – бойовий медик 36-ї окремої бригади морської піхоти, в полоні вже майже 1,5 року. За декілька місяців до початку повномасштабного вторгнення хлопець здійснив свою мрію та придбав цуценя американського пітбуля, з яким і продовжував службу. Коли росіяни захоплювали Дмитра разом із побратимами, собаку довелось відпустити. Мати бойового медика Наталія розповіла UWN про пошуки сина, як їй вдалося повернути собаку з окупованого Маріуполя та паралельно боротися за власне життя.

Історія Дмитра Селютіна - друга в нашій серії статей, присвячених українським медикам. Перший текст, у якому ми розповіли про звільнених з полону медиків Ольгу та Анастасію, ви можете знайти тут

Полон

Дмитро пішов на строкову службу після закінчення медичного коледжу, потім підписав контракт. У 2018 році пройшовши курс підготовки на полігоні, був на передовій в селі Водяному. Повномасштабне вторгнення він зустрів в Широкино. В ніч з 23-го на 24 лютого 2022 року їхня позиція була повністю розбомблена з моря і бійці відійшли в Маріуполь. А 12 квітня з Маріуполя, з заводу Ілліча, були захоплені в полон.

"12 квітня спочатку було смс-повідомлення з невідомого номеру, як потім ми дізналися, цей номер був його посестри з медроти. Десь за годину він зателефонував з цього ж номеру, сказав що їх захопили в полон", – розповідає Наталія.

За її словами, інформації про сина вона не має майже ніякої: жоден звільнений з полону, навіть побратими та посестри, з якими він потрапив в полон, його не бачили.

Джерело: UWN

"Крайній раз, коли його бачили, – це Оленівка наприкінці квітня. Після цього їх частково вивезли на територію "ЛНР/ДНР", частково – в Росію. В "ДНР/ЛНР" його немає, тому що були звільнені хлопці з Горлівської, Суходольської колоній, з донецького СІЗО – там його немає. У нас був лист від нього, датований 30 травня, але ми цей лист отримали 30 серпня минулого року, де було вказано: "Я досі знаходжусь на території РФ". І це все, що відомо".

Афіна

За час, який її син перебуває в полоні, жінці вдалося відшукати улюбленицю Дмитра, собаку Афіну, з якої він служив.

"Мій син на початку вересня позаминулого року придбав собі в Маріуполі собаку породи "американський пітбуль" і з нею служив. Коли вони були захоплені в полон, орки не дозволили брати собаку з собою в автобус і сину довелося її відпустити.

Але автобус з чоловіками відїжджав раніше, а з дівчатами – пізніше. І його посестра забрала собаку до себе, але коли дівчата від’їхали, їй сказали теж саме "або відпускай, або застрелимо". І вона її теж відпустила. Цю дівчину досить швидко звільнили з полону, вона зателефонувала мені і сказала "Шукайте собаку, Діма дуже попросив, щоб ви шукали собаку".

Джерело: UWN

І в середині травня минулого року я почала пошуки собаки сина. На мій пост в соціальних мережах відгукнулись люди, надіслали відео собаки. Ми багато порівнювали, багато роботи зробили для того, щоб переконатися, що це наша собака. І це дійсно наша собака! І 23 червня цього року я її забрала з території Польщі, тому що перевізниці, які її везли з Маріуполя, могли віддати її лише в Польщу. У собаки був тяжкий шлях: вони везли її через Росію, Прибалтику і потім в Польщу.

Виявилось, що Афіна прибилася на підприємство, яке знаходилось пороч із заводом ім. Ілліча. Там її почали годувати, тож собака залишилася. На початку травня так само до цього підприємства прибився стаффордширський тер'єр. І вони створили родину. Перед новим роком вона народила перший раз щенят.

"І от до нас вона приїхала вагітна від цього ж стаффа. 21 липня вона народила сім щенят, зараз займаємось їх вихованням. Вона мене ніколи в житті не бачили вживу, а сприйняла мене як рідну з перших хвилин, коли вона підійшла до мене", – ділиться Наталія.

"Я мушу жити"

Паралельно жінка боролася за власне життя. В липні минулого року їй діагностували онкологію. Була операція, мати Дмитра пройшла шість хіміотерапій, а реабілітація триває досі.

Джерело: UWN

"Пошуки сина давали мені сили побороти цю хворобу. Хімію я переносила дуже важко. Після четвертої хіміотерапії я відмовилась, оскільки було дуже погано, але в останній момент вирішила, що я не маю абсолютно ніякого права як мама трьох дітей здаватися. Я мушу жити: меншій донечці лише 7,5 років, а другий син пішов в 11-й клас. А коли прийде Діма з полону, мені треба буде дуже багато сил на його реабілітацію, і я сказала собі: "Витерла соплі, підняла "хвоста", підняла голову – йдеш на хімію і живеш".

Відволіктись від постійних думок про сина неможливо – Наталія наголошує, що чекає вже майже 17 місяців. Але трошки мінімізувати стрес допомагають цуценята. Крім того, жінка активно займається волонтерством, за 1,5 року повномасштабної війни вона допомогла трьом-чотирьом підрозділам, а це в сукупності близько 500 бійців.

"Для мене це досягнення. І ми невпинно боремося, у нас є громадська організація "Бойові медики України". Боротьба йде саме за медиків, все ж таки хочеться, щоб вони були окремим кейсом, не були обмінним фондом. Але ми не можемо піти проти стихії, а орки – це і є найстрашніша стихія", – резюмує Наталія.  

Джерело: UWN

Читайте також:
НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання
РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters
Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну
РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням