USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Для України дуже важливо зберегти союз з Польщею, а якщо кроки не знайдуться, то будемо захищати наш бізнес, – Зеленський про відносини з Польщею

Підтримувати Україну треба зараз, а не до кінця, каже глава держави
Зе
Володимир Зеленський
Джерело: Офіс Президента

Для України дуже важливо зберегти союз з Польщею, а якщо кроки не знайдуться, то будемо захищати наш бізнес. Про це сказав під час своєї пресконференції в Києві, де проходить форум "Україна. Рік 2024" президент України Володимир Зеленський.

"З квітня минулого року я говорю, що це політичне питання, спочатку навіть наше українське суспільство, медіа критикували мене за таку риторику. Я був абсолютно правий, сьогодні це підтверджує Єврокомісія. І говорив, що будь-які вибори в Польщі, будь-яка команда, яка прийде, не змінить цього вектору – він політичний. Дуже сьогодні зрозуміло, що є внутрішня боротьба в Польщі", – зазначив глава держава.

Водночас додав, що використовувати Україну як тиск на європейські інституції – "це просто несправедливо".

"Вважаю, що прем'єри знайдуть відповідні кроки. Я як президент просто говорю відкрито, що для нас дуже важливо зберегти союз з Польщею. А якщо кроки не знайдуться, то ми будемо захищати наш бізнес", – заявив Зеленський.

Ситуація із зерном

Разом з тим український лідер сказав про зерно.

"Не на нашій території польське зерно або інші харчові продукти. І в нас на 1,7 мільярда імпорту польських товарів в Україну харчів на рік. Ну, уявіть собі, просто місяць, два, три або, як з квітня, блокування цих товарів. Ну, візьміть просто 1,7 мільярда, розділіть на 12, і ми зрозуміємо, як втратить Польща. Країна буде втрачати 150 мільйонів на рік. Люди втрачатимуть. Ми робимо все, щоб не заблокувати наші відносини, і так і є. Ви розумієте, в кожному суспільстві є різні люди, є гарячі голови, але з нашого боку, що б Росія не хотіла, польські товари їдуть", – прокоментував президент України.

Зеленський вважає, що розв'язувати це питання варто новому уряду "дуже швидко".

"Бо це новий уряд, за який голосували, новий прем'єр-міністр. Я не говорю, що потрібні в державі ті чи інші реформи, це право поляків, і точно не наша історія, але що стосується міжнародних відносин з Україною, це неправильно. Четвертий раз висипати зерно – просто неправильно, м'яко кажучи. Щоб урегулювати це, мені здається, є достатньо можливостей, щоб це зробити, – Службі безпеки, поліції, прикордонникам... Було б бажання", – акцентував глава держави.

Новини за темою: Дуда згоден зустрітися із Зеленським для розв'язання питання блокади українського кордону

У Польщі не прийняли пропозицію Зеленського про зустріч на кордоні й назвали свою дату переговорів

Представники урядів України та Польщі збираються на зустріч для розв'язання питання блокади кордону у Варшаві 28 березня. Про це заявив прем'єр-міністр Дональд Туск і додав, що зустрічі лідерів Польщі та України найближчим часом, як про це просив президент Володимир Зеленський, не буде.

Нагадаємо, лідер країни звернувся до поляків на тлі триваючої блокади кордону України. У зверненні глава держави доручив уряду до 24 лютого бути на кордоні України, а також запросив прем'єр-міністра і президента Польщі приїхати до своєї адмінмежі.

"І я прошу тебе, Дональде (Туск, – ред.), пане прем'єр-міністре, теж приїхати до кордону. Анджею (Дуда, – ред.), пане президенте, я прошу тебе підтримати цей діалог. Це національна безпека. Ми не повинні це затягувати. Найближчі дні дають нам шанс це зробити. Я готовий бути також на кордоні разом із нашим урядом. І хочу звернутися зараз до Єврокомісії: треба зберегти єдність у Європі", – сказав український лідер.

Однак, за словами Туска, польський уряд "буде шукати захисні рішення для польських фермерів", при цьому як внутрішніми методами, так і шляхом використання національних фондів, а також подальших перемовин з Україною та ЄС.

Туск акцентував, що уряд хоче встановити лінію компромісу і домовленості з фермерами-протестувальниками, яка їх влаштовувала б і дозволяла припинити протести.

"Щодо критичних товарів (зброя, гумдопомога тощо), які їдуть через Польщу до України, уряд внесе інфраструктури КПП до списку критичної інфраструктури. Так Варшава має намір узяти під власний контроль ділянки доріг у бік пунктів пропуску для гарантії постачання необхідних Україні товарів", – сказав Туск.

Подяка Польщі

Попри всі непорозуміння Зеленський висловив вдячність польському суспільству, "яке з самого початку з українцями".

"Дуже не хотілося б, щоб політики так робили, як зараз. І цей кордон, який є між нами, щоб він був між нашим суспільним. Я в це не вірю. Люди там розумні, вони розберуться. Так само як і наші люди розібралися, в чому справа. Підтримувати Україну треба зараз, а не до кінця. Це важливо, тому що кінець може бути швидко, якщо по-різному так підтримувати Україну. У нас з Туском робочі відносини і у прем'єр-міністра, і ці зустрічі були, з Дудою була нещодавня зустріч. Тож я не просто так вам говорю всі прізвища, зараз ви зможете скласти для себе відповідь", – пояснив президент України.

Читайте також:
Зеленський заявив, що для захисту критичної інфраструктури України нині потрібно мінімум сім систем ППО Зеленський заявив, що для захисту критичної інфраструктури України нині потрібно мінімум сім систем ППО
"Коли ми говоримо "Харків" - це, передусім, буде далекобійна зброя", - Зеленський
ДБР виписало підозру голові ФСБ РФ Бортнікову і ще 20 ДБР виписало підозру голові ФСБ РФ Бортнікову і ще 20 "фсбешним" генералам
У Росії немає стільки сил, як на початку вторгнення, щоб повторити наступ на Київ, - Зеленський У Росії немає стільки сил, як на початку вторгнення, щоб повторити наступ на Київ, - Зеленський