USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Деякі країни ЄС намагаються пом'якшити майбутні санкції проти Росії, – ЗМІ

Деякі країни хочуть, зокрема, звузити сферу дії пропонованих правил і скоротити список товарів, на які поширюватимуться нові закони
санкції

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Група країн ЄС виступає за послаблення запропонованих Євросоюзом заходів щодо боротьби з обходом санкцій проти Росії через треті країни. Про це повідомляє Bloomberg із посиланням на осіб, обізнаних у цьому питанні. 

Ідеться про те, що Європейська комісія запропонувала заборонити імпортерам перепродавати, зокрема, напівпровідники, які використовуються в РФ для виробництва зброї. Також пропонується внесення певної суми на спеціальний депозитний рахунок для дотримання цих вимог.

За даними видання, у разі порушення цих вимог щонайменше половина цієї суми буде перерахована до трастового фонду для України, а контракти будуть розірвані. Експортери також будуть зобов'язані інформувати національні органи влади про будь-які порушення з боку компаній третіх країн.

"Але дипломатичні представники групи великих країн – членів ЄС цього тижня висловили кілька занепокоєнь щодо цих пропозицій, зокрема, висловивши сумніви щодо їхньої законності, а також щодо того, чи можна вимагати від імпортерів таких гарантій і умов", – зазначають автори.

За словами співрозмовників видання, країни також хочуть звузити сферу дії пропонованих правил і скоротити список товарів, на які поширюватимуться нові закони.

"Ці країни-члени також побоюються, що контрактні вимоги можуть поставити європейські компанії в невигідне конкурентне становище", – йдеться у матеріалі.

Зазначається, що інші країни-члени, зокрема, країни Балтії, підтримують ці пропозиції.

У виданні додали, що дискусія виникла в той момент, коли ЄС працює над обмеженням можливості Москви отримати ключові товари, які використовуються у військових цілях, через треті країни, такі як Казахстан, Сербія та Туреччина.

"Останні дані про торгівлю, з якими ознайомилося Bloomberg, показують, що експорт із цих країн, до яких також входять Вірменія, Азербайджан та Узбекистан, впав у другій половині цього року, але залишається переважно вищим, ніж довоєнний рівень", – зазначається у публікації.

Однак, згідно з даними, більше ніж 80% зарубіжних закупівель високопріоритетних товарів Росією зараз надходять з Китаю та Гонконгу. Москва також змогла встановити нові маршрути через такі країни, як Таїланд і Малайзія.

"Об’єднані Арабські Емірати, які були ще одним основним каналом, який використовує Росія, нещодавно дали зрозуміти, що докладуть більше зусиль для контролю над експортом", – уточнюють у Bloomberg.

При цьому, автори зауважують, що ОАЕ не надають своєчасних даних про торгівлю, що ускладнює оцінку прогресу у цьому питанні.

Раніше ми повідомляли, що Єврокомісія узгодила 12-й пакет санкцій проти Росії. Тоді обмеження пропонували запровадити проти представників військового, оборонного та ІТ-секторів РФ.

Читайте також:
Військовозобов’язаним видаватимуть спеціальні штрих-коди Військовозобов’язаним видаватимуть спеціальні штрих-коди
Стало відомо про перші розстріли цивільних у Вовчанську Стало відомо про перші розстріли цивільних у Вовчанську
Кабмін забронював від мобілізації співробітників букмекерської контори та служби доставки Кабмін забронював від мобілізації співробітників букмекерської контори та служби доставки
Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW