USD
НБУ
39.79
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.38
Готівка
42.95
Втрати орків: 4 6 1 0 6 0 (+800)
USD
НБУ
39.79
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.38
Готівка
42.95

РФ обстрілює українські поля, щоб заморити українців голодом, – The New York Times

За оцінками Всесвітньої організації з розмінування, міни та вибухові речовини могли забруднити територію розміром із Велику Британію
зерно

Українське зерно

Джерело: відкриті джерела

Російські війська націлені на поля України та сільгоспобладнання, щоб заморити українців голодом та зруйнувати одну з найважливіших рушійних сил економіки країни. Про це повідомляє The New York Times.

"Родючі землі України, на яких вирощують кавуни, ячмінь, соняшникову олію та кукурудзу, годували цілі покоління, постачали світові величезну кількість продовольства, а тепер можуть стати вкрай необхідним "рятівним колом" для країни. І хоча російські війська, які колись окупували багато полів на півдні України, вже давно покинули територію, вони залишили після себе колосальну кількість вибухівки: деякі з них покинуті, а інші – заміновані як пастки", – розповідають у виданні.

Втім, у жодному регіоні ця проблема не стоїть так гостро, як у Херсонській області, де російські війська практично скрізь залишили вибухівку. Фермери вважають, що окупанти руйнують найважливішу галузь економіки України.

"Область є однією із сільськогосподарських житниць України, яка до війни славилася своїми кавунами та помідорами, а також великим виробником зерна та соняшникової олії. Згідно з державною статистикою, до вторгнення Росії Херсон виробляв більше овочів за обсягом, ніж будь-яка інша область України", – йдеться у матеріалі.

Наразі ж, зазначають у виданні, зарано робити оцінки того, скільки часу може знадобитися для знешкодження всіх мін у Херсонській області. Значні ділянки звільненої території залишаються в зоні досяжності російських артилерійських установок і щодня зазнають обстрілів, у тому числі касетними боєприпасами.

За оцінками HALO Trust, Всесвітньої організації з розмінування, міни та вибухові речовини могли в Україні забруднити територію розміром із Велику Британію.

Через воєнне вторгнення посівні площі зменшилися на 25%

Українські аграрії не можуть використовувати приблизно 25% посівних площ через ведення бойових дій або тимчасову окупацію територій. Про це розповів перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький.

"Якщо ми говоримо про посівну кампанію, то наразі не можемо використовувати приблизно 25% площ через ведення бойових дій або тимчасову окупацію територій. Після деокупації знадобиться багато часу на розмінування та очищення територій. Те, що залишає окупант, потребує як мінімум кількох місяців, а то й до року часу для повернення до виробництва", – зазначив Висоцький.

За попередніми даними структурних підрозділів обласних державних адміністрацій, станом на 30 грудня очікувана посівна площа всіх категорій господарств на підконтрольній території України під урожай 2023 року має скласти 21,8 млн га, що на 6,8 млн га менше від показника 2021 року (28,6 млн га).

Через це наразі складно прогнозувати цьогорічні валові збори сільськогосподарських культур, які значно залежатимуть від погодно-кліматичних умов під час проведення комплексів польових робіт, а також фінансового і матеріально-технічного забезпечення конкретного сільськогосподарського товаровиробника. В тому числі – від наявності насіння та добрив. 

Однак вже зараз говорять про фізичне скорочення врожаю у 2023 році на 10–15%. Такий прогноз зумовлений тим, що пріоритетними в аграріїв стають олійні культури. Це вже помітно на прикладі озимого ріпаку, площа посіву якого у порівнянні з попереднім роком не зменшилася. Також очікується збільшення площ соняшнику та сої.

Читайте також:
Мінагрополітики прогнозує цьогоріч скорочення урожаю зернових до 52,4 млн тонн Мінагрополітики прогнозує цьогоріч скорочення урожаю зернових до 52,4 млн тонн
В Україні стартувала посівна: В чотирьох областях вже сіють ярі культури В Україні стартувала посівна: В чотирьох областях вже сіють ярі культури
В Україні встановлять нові вимоги до джемів, желе та мармеладу В Україні встановлять нові вимоги до джемів, желе та мармеладу
Від початку повномасштабної війни Україна втратила понад 19% посівних площ, - дослідження Від початку повномасштабної війни Україна втратила понад 19% посівних площ, - дослідження