USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Через агресію РФ на берег Азовського і Чорного морів викинулися понад тисячу дельфінів, – експерт

Кількість загиблих дельфінів торік у два-три рази перевищила показники минулих років
бойові дельфіни
Джерело: відкриті джерела

Науковці за 2022 рік зафіксували щонайменше тисячу випадків викиду живих дельфінів та інших китоподібних на узбережжі Азовського та Чорного морів. Про це повідомила докторка філософії, експертка ГО "Екодія" Софія Садогурська під час Міжнародного форуму Експертної мережі Кримської платформи.

"У 2022 році кількість загиблих дельфінів та інших китоподібних перевищила у два-три рази показники минулих років. Викидів на сушу живих дельфінів зафіксовано понад 1000 випадків", – заявила вона.

За її словами, основні загрози для морських екосистем здебільшого походять через війну. Головні серед них – забруднення повітря і морського довкілля, що відбуваються внаслідок затоплення суден, літаків і боєприпасів із хімічно активними складовими; руйнування портової прибережної інфраструктури і як наслідок – потрапляння у воду неочищених стоків; мінування акваторій і підводні вибухи; забруднення нафтопродуктами.

Водночас експертка зауважила, що дані про вплив війни на екосистеми Азовського та Чорного морів дуже обмежені, адже більша частина територій та акваторій перебуває в окупації або там ведуться бойові дії. Тож повну картину екоциду вчені зможуть побачити лише після деокупації.

Нагадаємо, що згідно з підрахунками минулого року війна РФ проти України вбила близько 50 тисяч дельфінів у Чорному морі.

Крім того, раніше військово-морський інститут США (UNSI) з посиланням на супутникові знімки повідомляв, що під час повномасштабного вторгнення Росія залучила до захисту своєї військово-морської бази в Севастополі дресированих дельфінів.

У лютому росіяни перекинули два загони дресированих дельфінів до входу в Севастопольську гавань. Там тварини можуть захищати флот від водолазів, щоб ті не проникли на кораблі й не влаштували диверсію.

Цю інформацію також підтверджувала розвідка Міноборони Великої Британії.

Читайте також:
Військовозобов’язаним видаватимуть спеціальні штрихкоди Військовозобов’язаним видаватимуть спеціальні штрихкоди
Стало відомо про перші розстріли цивільних у Вовчанську Стало відомо про перші розстріли цивільних у Вовчанську
Кабмін забронював від мобілізації співробітників букмекерської контори та служби доставки Кабмін забронював від мобілізації співробітників букмекерської контори та служби доставки
Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW