USD
НБУ
41.41
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.12
Готівка
46.55
Втрати росіян: 6 3 7 0 1 0 (+1130)
USD
НБУ
41.41
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.12
Готівка
46.55

Бутко: Дозволу на знесення 200-річного будинку в центрі Києва не було

Разом з тим 200-річна знесена споруда не мала статусу пам'ятки
знесення 200-річного будинку
Місце на якому стояв 200-річний будинок
Джерело: Фото Ксенії Семенової

У четвер зранку, 10 серпня, забудовник зніс 200-річну садибу на столичному Подолі на вул. Ярославській, 13-Б. Будинок був зразком київської житлової дерев'яної забудови ХІХ століття. Але, як виявилося, жодних дозволів на знесення цього будинку не було, розповіла в ефірі UWN голова громадської ради при НАЗК, голова всеукраїнського об’єднання "Автомайдан" Катерина Бутко.

"Дозволу на знесення не було ні від кого взагалі. Був дозвіл і є чинний від Міністерства культури на реконструкцію даної будівлі і затверджений проєкт цього клубного будинку, який планує зробити власник. Тобто є дозвіл на реконструкцію, але в жодному разі реконструкція не може включати в себе знесення "під нуль" всього будинку. Немає дозволу і не було дозволу благоустрою, тому що там можна було на паркані побачити припис благоустрою, який залишився висіти від 1 серпня, про те, що вони мають демонтувати цей паркан і, відповідно, жодного дозволу на проведення якихось будівельних робіт у них немає. Власне, також не було дозволу Департаменту культурної спадщини на демонтаж цієї будівлі. Тому однозначно, що ті дозволи, які були, ті дозволи, якими вони прикриваються, в жодному разі не дозволяли так тотально зруйнувати історичний будинок", – зазначила Бутко.

Вона розповіла, що будівля дійсно є історичною, вона побудована в 1811 році після великої пожежі, яка тоді спалила дотла майже весь Поділ. Тому ця будівля є найстарішою дерев’яною будівлею, яка є на Подолі і фактично в Києві.

Однак ця будівля не мала статусу пам'ятки. Вся річ у тому, що багато років тому величезна кількість історичних будинків, які були в реєстрі пам’яток, просто звідти були виключені. Згодом вже після Революції гідності почали аналізувати і включати до реєстру нововиявлені пам'ятки архітектури. Ця будівля також претендувала на те, щоб отримати статус нововиявленої пам'ятки і отримати охоронний статус.

"Але, на жаль, 2015 року керівництво (зараз уже екскерівництво) Департаменту культурної спадщини повністю ігнорувало запис цієї будівлі, надання її статусу, затримували з цим. І безпосередньо ми маємо зараз ситуацію, коли нічому давати статус пам’ятки", – додає Бутко.

А от поспіх початий демонтаж о п'ятій ранку був пов’язаний з тим, щоб не було жодного опору цієї події, уточнює Бутко.

"Дуже швидко почався цей демонтаж і коли я підходила до будинку, не було ще дев'ятої ранку, але по суті будинок вже був повністю зруйнований. Тому фактично часу було дуже мало і було очевидно, що якось зупинити і протидіяти цьому не можна було. Більше того, коли приїхали вже ближче до десятої години представники благоустрою і ще один наряд поліції, які почали фіксувати злочин, по суті робота крана не зупинилась ні на секунду. Він так само продовжував демонтаж попри те, що ходили представники благоустрою, ходила поліція, розмовляли, що цього не можна робити. Але нічого не допомагало і паралельно з цими розмовами будинок продовжували знищувати", – розповіла вона.

Тим часом слідчі поліції Києва розпочали кримінальне провадження за фактом знесення будинку на вулиці Ярославській. Про це поліція Києва повідомила у Facebook.

До того ж це вже не перша зруйнована історична будівля на столичному Подолі у серпні. Надвечір 3 серпня загорілася занедбана споруда, яка належить до об'єктів культурної спадщини. Причини пожежі з'ясовує поліція.
 
Теги: Київ
Читайте також:
У Києві на АЗС застрелили чоловіка У Києві на АЗС застрелили чоловіка
Російський Російський "кріт", який шпигував на оборонному заводі в Києві, отримав 15 років тюрми
Затримали двох підлітків, які на замовлення окупантів палили автівки військових у Києві та Краматорську Затримали двох підлітків, які на замовлення окупантів палили автівки військових у Києві та Краматорську
П’ятьом киянам, які спалили три автівки військових у столиці, оголосили підозру П’ятьом киянам, які спалили три автівки військових у столиці, оголосили підозру