USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Бренд України втрачає вартість: У чому причини?

За минулий рік бренд України втратив майже 22% вартості
Прапор України
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

На початку повномасштабного вторгнення впізнаваність і "цитованість" нашої країни значно зросла, однак зараз ці показники падають. Так, за минулий рік бренд України втратив майже 22% вартості. Про це повідомляє Forbes із посиланням на дані аналітичної компанії Saturday Team, яка порахувала, як змінилася вартість бренду "Україна" за перший рік війни.

"2022 року Україна, безперечно, зміцнила свій національний бренд у світі", – йдеться у звіті.

Зазначається, що на підтримку такого висновку автори звіту наводять чимало даних. Україна минулоріч стала другою країною за рівнем поінформованості про її новини: 79% громадян світу бачили, чули або читали новини про неї. Цікавість до України – інтенсивність запитів у Google – зросла на порядок, 71% людей у світі підтримували Україну, 54% громадян по всьому світу почали краще ставитися до нашої країни.

"Очевидно, що тригер для цього – війна: безпричинне вторгнення Росії та героїчний опір українців стали головним метасюжетом для світу у 2022 році", – додають автори.

Попри зростання впізнаваності та знання бренду "Україна", його грошова оцінка впала на 22%

Вартість Бренду України і деяких країн
Джерело: Forbes

Уточнюється, що міжнародні компанії, які рахують вартість брендів країн, не розкривають деталей методології та розрахунків, тому Forbes попросив аналітичну компанію Saturday Team сконструювати інтегральну методологію оцінки брендів країн.

Які фактори увійшли до переліку?

Економічний фактор

До уваги беруться темп зростання реального ВВП, сальдо зовнішньої торгівлі, обсяг прямих інвестицій у країну, а також зростання міжнародних валютних резервів, розповідають у Forbes.

Соціокультурний фактор

Цей показник стосується розвитку суспільства та держави, а також взаємодії між ними.

"Включає рівень верховенства права, працездатність політичних інститутів, успіх країни в захисті прав людини, залученість жінок у публічне життя, розвиток громадянського суспільства, рівень інновацій тощо. Загалом враховано показники 12 індексів", – розповідають автори.

Безпековий фактор

Це показники привабливості та безпечності життя у країні.

"Включає рівень свободи слова, загрозу тероризму, продовольчу безпеку, рівень громадянських свобод тощо. Враховано показники 10 індексів", – кажуть у виданні.

Фактор бізнес-активності

Це показник успіху місцевих компаній та привабливості компанії для ведення бізнесу. Включає два індикатори: динаміку доходів топ-100 компаній у країні та індекс бізнес-активності, йдеться у матеріалі.

Раніше ми писали, що Україна вийшла з групи економічно невільних країн. Це сталося вперше. Такі дані наводять у звіті "Економічна свобода у світі", який готує канадський аналітичний центр Інститут Фрейзера.

Зазначається, що звіт ґрунтується на даних за 2021 рік, у ньому Україна посіла 112-те місце зі 165 юрисдикцій.

Читайте також:
НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання
РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters
Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну
РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням