USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Авто в дарунок: В Україні різко зріс рівень перереєстрації автомобілів на жінок через договори дарування

Ймовірно, це пов’язано із законодавчими ініціативами, які передбачають суттєві обмеження у розпорядженні майном для чоловіків, що ухиляються від мобілізації
VOLKSWAGEN авто
VOLKSWAGEN. Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

В Україні значно зросла кількість реєстраційних дій з транспортом на підставі договорів дарування. Так, лише за минулий рік перереєстрація за договорами дарування, укладеними в територіальних сервісних центрах, зросла у 2,3 раза.

"Якщо зазвичай щомісяця таких випадків було близько двохсот, то з літа 2023 року кількість перереєстрацій автомобілів на підставі договорів дарування почала зростати. У грудні кількість таких договорів сягнула майже 500, у січні – перевищила 1000, у лютому – сягнула майже 1300 договорів", – розповідають в NGL.media.

Ймовірно, така активність реєстраційних дій пов’язана із законодавчими ініціативами, які передбачають суттєві обмеження у розпорядженні майном для чоловіків, що ухиляються від мобілізації.

Власне, цьому припущенню є підтвердження – саме з грудня 2023 року жінки почали значно частіше отримувати автомобілі у подарунок. Наприклад, у жовтні співвідношення жінки/чоловіки становило 175 проти 110, у листопаді – 157 проти 144, у грудні – вже 361 проти 114. А у січні це співвідношення зросло до 865 жінок проти 159 чоловіків. У лютому обдарованих автомобілями жінок стало у шість разів більше, ніж чоловіків.

"Загалом за останні місяці жінкам найчастіше дарували автомобілі переважно 2007–2018 років випуску, нових автомобілів 2022–2023 р.в. лише вісім десятків. Найпопулярнішими моделями подарунків стали Volkswagen Passat, Кіа Sportage і Skoda Octavia. Хоча жінкам також дарували вантажівки, тягачі, автовози і навіть автоцистерни", – кажуть у виданні.

Наввипередки із законодавством

Зауважимо, що жоден із законопроєктів, які передбачають заборону чоловікам, що ухиляються від мобілізації, на проведення операцій з майном та обмеження на керування належними їм транспортними засобами, наразі не став законом.

А втім, вже зараз чоловіки поспішають не тільки до нотаріусів, але й в банківські установи. Зокрема, від початку року в Україні фіксують відплив депозитів у гривні. Січневі показники – рекордні від початку повномасштабного вторгнення, каже голова комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев. І допускає, що певний негативний ефект міг бути пов'язаний із нормами законопроєкту щодо "військової служби, мобілізації та обліку". 

Варто зауважити, що голова партії "Батьківщина" Юлія Тимошенко в ефірі UWN вже зазначала, що після того як у законопроєкті про мобілізацію з'явився пункт про блокування рахунків ухилянтам від мобілізації, люди пішли знімати масово кошти, що обвалило, по суті, всі баланси банківської системи. 

"Ви ж розумієте, що якщо в людини заблокований рахунок, вона нічого не може купити. І перше, що зробили українці, – вони пішли знімати масово з рахунків кошти. Це обвалило, по суті, всі баланси банківської системи. Тому що, ще коли перший закон внесли, всі пішли познімали кошти, мовляв, "краще нехай дома під матрацом". Це означає, що банки, по суті, опинилися на межі кризи", – сказала вона.

Про що йдеться в законопроєкті?

7 лютого Верховна Рада ухвалила у першому читанні урядовий законопроєкт №10449 про мобілізацію. В законопроєкті зазначається, що територіальний центр комплектування та соціальної підтримки має право звернутись до суду, якщо чоловік протягом 10 днів з часу отримання відповідної вимоги не з'явився до ТЦК або дипломатичної установи за кордоном.

Відповідно, за рішенням суду після звернення ТЦК передбачено, зокрема і накладення арешту на кошти та інші цінності, що знаходяться на рахунках та на зберіганні у банках чи інших фінансових установах, небанківських надавачах платіжних послуг або на електронні гроші, що зберігаються на електронних гаманцях в емітентах електронних грошей, на рахунках у цінних паперах у депозитарних установах.

Втім, сьогодні профільний комітет Ради виступив проти блокування рахунків та заборони на водіння для ухилянтів. Нині остаточне рішення лишається за парламентарями – рішення мають ухвалити нардепи на пленарному засіданні.

Читайте також:
Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат
Відвідуваність застосунку Відвідуваність застосунку "Резерв+" в 50 разів більша, ніж ЦНАПІВ, - Міноборони
Міноборони запускає електронну чергу до ТЦК Міноборони запускає електронну чергу до ТЦК
Додаток для військовозобов'язаних Додаток для військовозобов'язаних "Резерв+" з'явився в маркетплейсах і одразу зіткнувся з проблемами