USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 4 7 4 7 0 (+1200)
USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25

Австрійські міні-ТЕЦ для України: Київ закупить 15 установок вартістю понад мільярд гривень

Строк постачання товарів – не пізніше 31 грудня 2025 року
міні-ТЕЦ
Міні-ТЕЦ. Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

10 червня Комунальне підприємство "Київтеплоенерго" провело аукціон на закупівлю 15 когенераційних установок для виробництва тепла й електроенергії із загальною потужністю 60 МВт. Переможець торгів – словацька компанія KTS Engineering s.r.o., стало відомо з інформації на сайті Prozorro.

Зазначається, що компанія, яка є авторизованим дистриб'ютором газових двигунів Jenbacher від австрійської компанії INNIO, продасть "Київтеплоенерго" дев'ять когенераційних установок на 4500 кВт (Jenbacher JMS 624 GS-N.L.) і шість установок на 3333 кВт (Jenbacher JMS 620 GS-N.L.).

"Строк постачання товарів – не пізніше 31 грудня 2025 року, вартість угоди – 1,13 млрд гривень", – йдеться в повідомленні.

Директоркою KTS Engineering s.r.o. є Дарина Вайнагій із Братислави, а власником – Павло Савенко з Києва.

Новини за темою: Латвія передала Україні енергообладнання для відновлення енергосистеми після атак РФ

Що таке міні-ТЕЦ?

Міні-ТЕЦ (мінітеплоелектроцентраль) – це компактна енергетична установка, що слугує для спільного виробництва електричної та теплової енергії в агрегатах потужністю до 25 МВт, незалежно від виду обладнання.

Міні-ТЕЦ зазвичай встановлюють ближче до споживачів, адже вони мають меншу потужність. І застосовують для забезпечення енергетичної автономії невеликих населених пунктів, підприємств, комунальних об'єктів і житлових комплексів.

Ситуація з будівництвом міні-ТЕЦ в Україні

Як відомо, 16 травня Київська міська рада затвердила концепцію відновлення та підвищення енергетичної стійкості Києва.

Цей план передбачає будівництво шести нових ТЕЦ потужністю від 20 МВт до 324 МВт (загальна потужність – 619 МВт) та закупівлю невеликих когенераційних установок потужністю від 2,5 до 15 МВт для встановлення на основних котельнях міста.

А вже 4 червня в уряді запропонували побудувати десятки міні-ТЕЦ по всій Україні, щоб забезпечити безперебійне енергопостачання.

У такий спосіб Кабмін зможе також захистити енергетику від російських ударів. Адже якщо постраждає одна маленька електростанція, в резерві залишаються інші, які по суті зможуть частково покривати дефіцит електроенергії.

"У кожному обласному центрі мають бути облаштовані установки для живлення критичної інфраструктури. Йдеться про десятки міні-ТЕЦ по всій країні", – заявив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль на засіданні уряду.

Читайте також:
У Києві збільшили суму компенсації за придбання генераторів ОСББ для багатоповерхівок: Як її отримати? У Києві збільшили суму компенсації за придбання генераторів ОСББ для багатоповерхівок: Як її отримати?
Родичі керівництва київської Служби у справах дітей незаконно виїхали за кордон: Прокуратура почала розслідування Родичі керівництва київської Служби у справах дітей незаконно виїхали за кордон: Прокуратура почала розслідування
У Києві все ще фіксується значне погіршення якості повітря. Як діяти, якщо відчули погане самопочуття? У Києві все ще фіксується значне погіршення якості повітря. Як діяти, якщо відчули погане самопочуття?
У Києві вводять графіки відключення води? У КМДА попередили городян про новий фейк У Києві вводять графіки відключення води? У КМДА попередили городян про новий фейк