USD
НБУ
41.28
Готівка
41.55
EUR
НБУ
44.81
Готівка
45.35
Втрати росіян: 6 8 1 5 8 0 (+1350)
USD
НБУ
41.28
Готівка
41.55
EUR
НБУ
44.81
Готівка
45.35

"Аноніми" в ОП викликають багато питань, правоохоронці мають розібратися з цим, – Данілов відреагував на статтю про Зеленського в TIME

За словами секретаря РНБО, автор статті використовує російські наративи
Олексій Данілов

Колишній секретар РНБО Олексій Данілов

Джерело: ВВС Україна

Анонімні джерела в Офісі президента України викликають багато питань. Тож офіційні органи мають розібратися з цим, прокоментував статтю про президента Володимира Зеленського в TIME секретар Ради національної безпеки й оборони Олексій Данілов в ефірі УП live.

За його словами, автор статті про Україну та главу держави не володіє достовірною інформацією про те, що відбувається в українських владних структурах. Та ще й використовує російські наративи.

"Стосовно того, що Зеленський з військової кімнати виходить-заходить – це якась нісенітниця від людини, яка незрозуміло про що волає. Анонімні джерела в Офісі президента викликають багато питань, й офіційні органи мають розібратися, що ж це за аноніми, які не вірять в нашу перемогу, а перебувають поруч із президентом", – зауважив секретар РНБО.

При цьому додав, що автор статті використовує російські наративи, зокрема говорячи про втрати України у війні.

"Я хочу сказати: розуміємо, які наші втрати, і те, що він там написав, не відповідає дійсності від слова "зовсім"", – уточнив секретар Данілов.

Що передувало?

30 жовтня видання TIME випустило статтю під назвою "Ніхто не вірить в нашу перемогу так, як я. Всередині боротьби Володимира Зеленського за те, щоб зберегти Україну у боротьбі". Написав її відомий в Україні журналіст Саймон Шустер. 

У тексті Шустер розмірковує про персональне ставлення Зеленського до ходу і розв’язки війни, про мобілізацію та контрнаступ, допомогу від партнерів, стан енергосистеми і корупцію.

Основні тези зі статті:

  • Зеленський втомлений, всю його енергію відбирає потреба вселяти віру у майбутню перемогу України нашим союзникам. 
  • Зеленський відчуває, що глобальний інтерес у світі до війни в Україні ослаб. 
  • Зеленський почувається зрадженим своїми західними союзниками. Вони залишили його без засобів для перемоги у війні, а лише для того, щоб вижити в ній.

  • Віра Зеленського у перемогу непохитна, межує з месіанством. Помічники вважають, що він себе обманює, але бояться йому це сказати. 

  • Зеленський, як і раніше, категорично проти навіть тимчасового перемир'я.

  • Неназвані троє високопосадовців, які відповідають за розв'язання проблеми з електроенергією, сказали Шустеру, що відключення електроенергії цієї зими, ймовірно, будуть серйознішими, і громадська реакція в Україні не буде такою поблажливою. "Минулого року люди звинувачували росіян. Цього разу вони звинуватять нас у тому, що ми не зробили достатньо для підготовки".

  • Неназвані помічники Зеленського попередили Шустера, що до зими буде зміна воєнної стратегії та кадрові зміни у команді президента. Зокрема, "необхідно буде звільнити як мінімум одного міністра та старшого генерала, який відповідає за контрнаступ". 
  • Неназваний помічник Зеленського сказав Шустеру, що деякі командири на передовій відмовляються виконувати накази про наступ, "навіть ті, які йдуть з ОП". 
  • "Політичне керівництво у Києві" вимагало від військових звільнити Горлівку. Військові відповіли "Чим?". 
  • У війську велика нестача кадрів. У ТЦК – корупція. Чиновники – крадуть, "ніби завтра не настане". 
  • Україна "більше не має великих шансів у Вашингтоні".

Зокрема, в статті є цитата одного з неназваних помічників президента, який сказав журналісту: "Він обманює себе. У нас немає варіантів. Ми не виграємо. Але спробуй йому це сказати".

Повний розбір статті та чим ще відомий журналіст Шустер, читайте в нашому розборі/

Читайте також:
Чи буде мобілізація з 18 років, – думка експерта Чи буде мобілізація з 18 років, – думка експерта
Чи закінчиться війна у 2025 році та на яких умовах? – експерт Чи закінчиться війна у 2025 році та на яких умовах? – експерт
Міноборони сертифікувало першу приватну школу операторів БпЛА Міноборони сертифікувало першу приватну школу операторів БпЛА
Україна закликає Міжнародну морську організацію прибути в Одесу через російські обстріли портів Україна закликає Міжнародну морську організацію прибути в Одесу через російські обстріли портів