USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Американська компанія забезпечує навігацією на лінії фронту безпілотники ФСБ, – розслідування

Співпраця триває вже майже 10 років
Російський БПЛА Картограф
Російський БПЛА "Картограф"
Джерело: Trap Aggressor

Американська компанія Iridium, попри офіційну позицію США та численні санкції проти Росії, продовжує забезпечувати навігаційною системою БПЛА "Картограф". Вони виробляються російською компанією AFM-Servers для ФСБ і використовуються у війні з Україною, йдеться у розслідуванні проєкту Trap Aggressor.

Детальніше про "Картограф"

"Картограф" – це засекречена російська безпілотна авіаційна система сімейства "Птеро". Цей зразок озброєння таємно розроблявся для потреб ФСБ Росії.

Його використовують російські військові у війні проти України та Сирії. Виробником "Картографу" є компанія AFM-Servers.

Польотом керує система автоматичного керування PteRoBot, розроблена цією ж компанією. Про тестування системи повідомлялося у 2013 році.

Зовні БПЛА "Картограф" нагадує літак "Орлан", але має відмінності: камеру з 12 лінзами і синій колір корпусу.

Новини за темою: В Росію й далі продовжують потрапляти практично всі підсанкційні товари на сотні мільярдів доларів, – розслідування

Безпілотник може літати на висоті до 5000 метрів, що робить його недоступним для транспортних зенітно-ракетних комплексів.

Ці БПЛА росіяни використовують у прифронтовій зоні для оцінки ситуації на місці та визначення місця розташування українського озброєння.

Комплекс оснащений 80-мегапіксельними камерами та тепловізорами для швидкого створення 3D-планів зони проведення спецоперацій.

Нещодавно один із таких зразків був збитий біля кордону з Росією, в Сумській області. Фахівці вперше отримали на дослідження такий експонат майже у неушкодженому вигляді.

А найцікавіше те, що всередині пристрою "Картограф" буквально нашпигований західними компонентами. Всередині немає нічого російського – тільки корпус і парашут російського виробництва.

Безпілотник "Картограф", який використовує Росія у війні проти України, оснащений компонентами іноземного виробництва. Основні високотехнологічні елементи цього обладнання виробляються компаніями Німеччини, США та Японії. 

Про AFM-Servers

Одним з власників компанії є бізнесмен Амір Валієв. Йому належать 65% AFM-Servers.

Це компанія, яка виробляє дрони з навігаційною системою Iridium. AFM-Servers безпосередньо допомагає російським військовим операціям проти України та регулярно співпрацює з ФСБ Росії.

За даними, зібраними розслідувачами Trap Aggressor, тільки з 2013-го по 2015 рік AFM-Servers уклала контракти майже на 100 мільйонів рублів з військовою частиною 55056. Це підрозділ ФСБ, який займається матеріально-технічним забезпеченням. 

AFM-Servers потрапила під українські санкції в липні 2023 року. Однак компанія залишається поза обмеженнями партнерів України, незважаючи на її активну причетність до російських військових і спецслужб.

Про Iridium

Iridium є глобальною компанією супутникового зв'язку, яка надає доступ до послуг передачі даних у будь-якій точці світу, включаючи Росію. А там у Росії прямо в Москві в Iridium досі працює офіс.

За даними торгових баз, у 2015–2022 роках російська компанія Iridium Communications закуповувала продукцію безпосередньо в американської компанії Iridium Satellite.

Новини за темою: Мальдіви після Китаю стали найбільшим постачальником мікросхем до Росії

У 2023 році Iridium Communications імпортувала машини виробництва Iridium Satellite для прийому та перетворення голосу та зображень. Цього разу це сталося опосередковано через якісь невідомі компанії.

Крім того, у 2022 році московська компанія Iridium Communications підписала договір з центральним вузлом зв’язку Національної гвардії Росії (Росгвардія), згідно з яким мала підключити Росгвардію до міжнародної супутникової системи радіозв’язку. Про це стало відомо з тендерної документації.

Водночас у березні 2022 року одна з компаній – засновників Iridium Communications, держпідприємство "Морсвязьспутник", надавала послуги російському МЗС.

Ще в травні 2014 року Ірідіум заявляв про можливі проблеми через санкції проти російського бізнесу, але після понад восьми років гібридної агресії та 1,5 року повномасштабної війни в Україні жодні санкції не вплинули на співпрацю Iridium з Росією.

Крім того, за даними Національного агентства України з питань запобігання корупції, московська дочка американської компанії має чинні контракти на послуги супутникового зв'язку для збройних сил Росії.

Читайте також:
НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання
РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters
Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну
РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням