Втрати росіян: 6 3 4 8 6 0 (+1060)
USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30

Замість ПДВ в Україні підвищать військовий збір, – Мінфін

Розширення бази оподаткування військовим збором Міністерство фінансів вважає правильним кроком
Міністр фінансів України Сергій Марченко
Джерело: відкриті джерела

Міністр фінансів Сергій Марченко розповів, що уряд дискутував з приводу підвищення податків. Посадовці дійшли висновку, що збільшення ПДВ потягне за собою зростання цін. Тож вирішили розглянути можливість збільшити військовий збір. Про це глава Мінфіну розповів в інтерв'ю "РБК-Україна".

Він пояснив, що в Україні державний сектор виплачує "білі" зарплати, з яких утримуються офіційні податки. Водночас частина працюючих громадян не сплачує ПДФО, військовий збір та ЄСВ, ховаючись за мінімальними зарплатами чи ФОПами.

"У нас з офіційно влаштованих 70% – це державний сектор, де не можна приховати свою заробітну плату, але від усіх працюючих в країні частка держсектору не є значною. Саме тому розширення бази оподаткування військовим збором – правильний крок, щоб кожен громадянин України, який працює, мав можливість зробити свій внесок у підтримку Збройних сил", – переконаний чиновник.

Що ж стосується військового збору, за словами Марченка, уряд прив'язується до доходів громадян, частину з яких вони повинні сплатити у вигляді податків.

"Наша задача – забезпечити справедливість в оплаті військового збору. І це був основний принцип, чому обрали саме військовий збір, а не інші податки", – пояснив міністр.

Що передувало

Раніше уряд визначив основні напрямки бюджетної політики на найближчі роки у проєкті Бюджетної декларації на 2025–2027 роки. Серед них – змінити розмір військового збору та позбавити місцеві бюджети частини доходів.

Заплановано спрямування податку на доходи фізичних осіб з грошового забезпечення військовослужбовців, що сплачується (перераховується) згідно з Податковим кодексом України у розмірі 75% на відповідній території України (крім території м. Києва) та у розмірі 40% – на території м. Києва, до спеціального фонду державного бюджету і поквартальне нарахування та сплата податку на прибуток банків за ставкою 25%.

Ще кілька місяців тому – у березні – премʼєр Шмигаль казав, що уряд розраховує продовжити збільшення податкових надходжень без підвищення податків. Згодом стало відомо, що у Кабміні хочуть підвищити ПДВ та військовий збір від 1,5% до 5%.

А от голова комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев регулярно говорить про те, шо Україна має і планує підвищити видаткову, а також дохідну частину бюджету. Востаннє нардеп повідомив, що пропозицій щодо підвищення податків, зокрема військового збору, очікують від уряду найближчим часом. А з огляду на ситуацію, вони будуть радикальними. 

Читайте також:
Україна планує оподатковувати посилки з міжнародних маркетплейсів. Як це вплине на держбюджет
Колишній нардеп та ексголова КМДА отримав підозру в ухиленні від сплати понад 70 млн гривень податків
В Україні запровадять принцип "воюй або працюй", – Шмигаль
Український бізнес вичавлюють через ймовірне збільшення податків, – експерт