Втрати росіян: 6 3 4 8 6 0 (+1060)
USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30

Український бізнес вичавлюють через ймовірне збільшення податків, – експерт

Щоб такого не було, економіст Длігач пропонує сценарій реформ – серед іншого в митниці та податковій
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

В Україні йде вичавлення бізнесу через ймовірне збільшення податків. Про це сказав в ефірі ТАК TV доктор економічних наук, професор Київського національного університету імені Тараса Шевченка Андрій Длігач.

Ще на початку липня Кабінет міністрів схвалив проєкт змін до Податкового кодексу, які передбачають збільшення податкових надходжень до державного бюджету у 2024 році на загальну суму 138,7 млрд гривень. Задля цього уряд пропонує збільшити ставки окремих податків та розширити базу оподаткування.

Длігач зазначив, що з міністром фінансів стосовно цього уже проводили певні обговорення. Каже, що пропонується підвищення ПДВ, яке призведе до того, що на 30% зростуть цінові схеми в цій сфері. А підвищення військового збору призведе до того, що, мовляв, нині є 35% зарплат в конвертах, а буде приблизно на 30% більше. 

Експерт додає, що всі інструменти, які пропонує Міністерство фінансів, дадуть наступного року можливість зібрати близько 320 мільярдів гривень через збільшення податків. А це, стверджує Длігач призведе до скорочення робочих місць, інвестицій та ВВП.

"Зрештою у 2026 році матимемо падіння надходження до державного бюджету. Тобто вичавити з бізнесу останнє можна? Бізнес зменшить донати, бо донати зараз з якихось прибутків. Якщо прибутків не буде, то як бізнес буде донатити? А донати – це 200 мільярдів гривень. Зараз донати йдуть безпосередньо військовим на конкретні закупівлі, а як вони пройдуть через неефективну державну бюрократію?" – зауважує доктор економічних наук.

Щоб такого не було, він пропонує сценарій реформ. Насамперед – митниці, податкової, Бюро економічної безпеки, реформи, які пов'язані з реєстрами нерухомості, оподаткування нерухомості.

"Це дасть можливість залучити до державного бюджету 1 трильйон 400 мільярдів гривень. А бронювання критичного персоналу, приміром, дає близько 200 мільярдів доходів. Зважте це, в чотири рази більше дають реформи, аніж вичавлення бізнесу", – наголошує економіст.

Новини за темою: Змінити розмір військового збору та позбавити місцеві бюджети частини доходів. Уряд визначив основні напрямки бюджетної політики на найближчі роки

Нагадаємо, наприкінці липня міністр фінансів Сергій Марченко розповів, що уряд дискутував з приводу підвищення податків. Посадовці дійшли висновку, що збільшення ПДВ потягне за собою зростання цін. Тож вирішили розглянути можливість збільшити військовий збір.

Читайте також:
Україна планує оподатковувати посилки з міжнародних маркетплейсів. Як це вплине на держбюджет
Колишній нардеп та ексголова КМДА отримав підозру в ухиленні від сплати понад 70 млн гривень податків
Програма "Національний кешбек": Вже стартувала реєстрація виробників
В Україні запровадять принцип "воюй або працюй", – Шмигаль