Втрати росіян: 6 5 9 2 2 0 (+1280)
USD
НБУ
41.22
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.52
Готівка
45.90

ЗАЕС втратила підключення до основної зовнішньої лінії електропередач, - МАГАТЕ

Через це станція отримує електроенергію з єдиної резервної лінії напругою 330 кВ
Джерело: відкриті джерела

Запорізька атомна електростанція (ЗАЕС) рано вранці 4 липня втратила підключення до основної зовнішньої лінії електропередач. Про це заявив гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі.

За його словами, єдина лінія електропередач ЗАЕС напругою 750 кіловольт (кВ) із чотирьох, які були до початку російського вторгнення, була відключена 4 липня о 01:21 за місцевим часом.

Наразі невідомо, що стало причиною відключення електроенергії або як довго воно триватиме.

"Відключення лінії електропередач 750 кВ призвело до того, що ЗАЕС довелося переключитися на свою єдину доступну резервну лінію електропередачі 330 кВ для зовнішньої електроенергії, яка потрібна, наприклад, для перекачування охолоджувальної води для станції", - йдеться у повідомленні.

Ця лінія 330 кВ була знову підключена до станції лише 1 липня після пошкодження чотири місяці тому.

"Цього разу станція уникла повної втрати всього зовнішнього живлення — що траплялося сім разів раніше під час конфлікту — але останнє відключення лінії електропередач знову демонструє ненадійну ситуацію з ядерною безпекою та безпекою на станції", — зазначив Гроссі.

Нагадаємо, ми писали, що ЗАЕС вдалося підключити до єдиної лінії електропередач напругою 330 кіловольт (кВ), що залишилася, із шести таких резервних ліній до початку війни. Підключення було розірвано 1 березня через пошкодження на іншому березі Дніпра.

Як до цього живилася ЗАЕС

До відновлення підключення лінії 330 кВ ЗАЕС живилася від єдиної магістральної лінії 750 кВ для зовнішньої електроенергії, необхідної для охолодження реактора та інших важливих функцій ядерної безпеки.

До початку війни у ЗАЕС було чотири лінії 750 кВ. Зараз лінія 330 кВ знаходиться під напругою і зберігається як резервна та готова до живлення ЗАЕС, якщо лінія 750 кВ стане недоступною або пошкоджена.

Новини за темою: Окупанти перешкоджають переведенню енергоблока №5 ЗАЕС у стан "холодний зупину"

Під час війни ЗАЕС сім разів втрачала енергопостачання за межами майданчика. Тому станція вимушена тимчасово використовувати аварійні дизель-генератори для отримання електроенергії.

Читайте також:
ЗСУ могли уразити на аеродромі "Борисоглєбськ" рідкісні авіаційні боєприпаси
За рік боїв під Вугледаром Росія втратила більше елітних воїнів, ніж за 10 років у Чечні
Підрив А-50: Суд в Білорусі засудив до 25 років в'язниці українця
Фейкова інвалідність для військовозобов'язаних в Харкові коштувала 29 тис. доларів: Першій підозрюваній обрали запобіжний захід