Втрати орків: 4 7 0 8 7 0 (+1030)
USD
НБУ
39.52
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.36
Готівка
42.95

ЄС хоче виділити 100 млн євро для фермерів п'яти країн через ситуацію з українським зерном , – ЗМІ

Рішення Європейської комісії з цього питання очікується найближчими днями
Джерело: відкриті джерела

Європейська комісія розглядає додатковий пакет підтримки для фермерів з ЄС, які постраждали від припливу української сільгосппродукції, після рішення Польщі, Угорщини та Словаччини заборонити імпорт сільгосптоварів з України. Про це повідомляє Euractiv і "Польське радіо".

За даними ЗМІ, вартість другого пакета підтримки для фермерів п'яти держав Євросоюзу становитиме 100 млн євро.

Рішення Європейської комісії з цього питання очікується найближчими днями, і пізніше це рішення має бути схвалене представниками держав-членів.

Наразі Єврокомісія проводить переговори з Польщею та Угорщиною щодо заборони на імпорт зерна з України. А 25 квітня це стане однією з тем зустрічі міністрів сільського господарства ЄС у Люксембурзі.

Раніше

Європейська комісія заявила, що рішення Польщі та Угорщини, які заборонили імпорт українського зерна та продовольства, – неприйнятні.

У відомстві нагадали, що торгова політика є виключною компетенцією Євросоюзу.

"Ми знаємо про оголошення Польщі та Угорщини щодо заборони імпорту зерна та іншої сільськогосподарської продукції з України. У цьому контексті важливо підкреслити, що торгова політика є виключною компетенцією ЄС, і тому односторонні дії неприйнятні", – заявили у Єврокомісії, додавши, що всі рішення такого плану повинні координуватися і узгоджуватися всередині євроспільноти.

Позиція Угорщини

За словами міністра сільського господарства Угорщини Іштвана Надя, сільгоспвиробники в Україні "використовують методи, заборонені в Євросоюзі, що дає їм змогу уникати зайвих витрат і експортувати на європейський ринок велику кількість м'яса птиці, яєць і меду разом із зерновими та олійними культурами". Як наслідок, у фермерів Центральної Європи нібито немає можливості продавати власну продукцію.

Варто зазначити, що заборона буде тривати до 30 червня 2023 року.

Позиція Польщі

Польща заборонила імпорт українського зерна і десятків інших товарів для того, щоб уникнути кризи у сфері сільського господарства. За словами голови правлячої консервативної партії "Право і справедливість" Ярослава Качинського, уряд країни закупить зерно у сховищах польських фермерів з доплатою та збереже субсидії для аграріїв.

Водночас Качинський наголосив, що Польща залишається союзником і другом України. Однак країна зараз повинна зробити все можливе, щоб уникнути кризи у польському селі.

Новини за темою: Словаччина заборонила перероблення і продаж українського зерна. У ньому нібито знайшли отруйну речовину

Якщо ж уряд Польщі допустить кризу, то, на думку Качинського, це призведе до зміни влади в країні.

"Знаючи, що це в інтересах польського села, що це в інтересах поляків, але також, що це в інтересах України – бо не в інтересах наших друзів, щоб Польща занурювалась в кризу і щоб тут прийшли до влади люди, які змінять цю політику радикальної підтримки України, тут при владі, прийнято рішуче важке рішення", – додав він.

Читайте також:
Повернення чоловіків з-за кордону: Польща чекає ініціативи від України
Посол України в Польщі пояснив, чому обмежили консульські послуги для громадян за кордоном
"Страждає європейський середній клас": Орбан вкотре "прославився" заявою про Україну
Польща готова допомогти Україні повернути чоловіків мобілізаційного віку, – міністр оборони