Втрати орків: 4 8 2 2 9 0 (+1260)
USD
НБУ
39.55
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.43
Готівка
43.00

Повернення чоловіків з-за кордону: Польща чекає ініціативи від України

За словами очільника МЗС Польщі, це питання є "етично неоднозначним"
Радослав Сікорський
Джерело: Вікіпедія

Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський вважає, що питання повернення чоловіків призовного віку до України є "етично неоднозначним", тож влада очікує подальших кроків з боку України. Про це він заявив в інтерв'ю TVN24.

"Україні тут справді потрібно проявити ініціативу, тому що для нас це етично неоднозначне питання. Хоча, звісно, ​​ми розуміємо, що Україна потребує своїх захисників, щоб захистити свою Батьківщину", - сказав Сікорський.

Міністр також додав, що йому поки що невідомі українські ініціативи після запровадження змін у процесі мобілізації.

"Раніше, у грудні, коли я був у Києві одразу після призначення на посаду, українська сторона говорила трошки інше, але в тому ж напрямку. А саме, що вони будуть мати довідку для своїх громадян про те, що у нього врегульовані стосунки з військовою службою, і вони просили на рівні Євросоюзу не надавати соціальні пільги людям, у яких немає такої довідки. Цікава ідея", - розповів Сікорський.

Раніше міністр оборони Польщі Владислав Косіняк-Камиш заявив, що Варшава готова допомогти Україні повернути чоловіків мобілізаційного віку, однак подробиць щодо цього він не озвучував, сказавши лише, що "будь-яка підтримка можлива".

Також він нагадав, що Варшава вже пропонувала Києву допомогу щодо повернення військовозобов'язаних.

Нагадаємо

Кабінет міністрів ухвалив постанову, згідно з якою чоловіки віком від 18 до 60 років більше не зможуть отримати паспорт України за кордоном. Вийнятком є особи, яким офіційно дозволили виїжджати за кордон під час воєнного стану.

Також з 23 квітня Україна тимчасово припинила надавати всі консульські послуги чоловікам призовного віку, які перебувають за кордоном. У Міністерстві закордонних справ пояснили, що однією із причин є те, що термін розгляду заяв може перевищити час, що залишився до набрання чинності закону про мобілізацію.

Обіцяють, що 18 травня (коли закон набуде чинності) доступ до надання консульських послуг відновиться. Проте право на це матимуть лише чоловіки призовного віку, які оновили дані в ТЦК.

Як саме можна буде оновити дані – ще визначається з-поміж доступних варіантів й узгоджується причетними державними органами.

Новини за темою: Посол України в Польщі пояснив, чому обмежили консульські послуги для громадян за кордоном
Читайте також:
"Надзвичайно небезпечний момент", - Кемерон про загострення ситуації на Харківщині
Обстановка суттєво загострилася, - Сирський розповів про бої на Харківщині
Важкі бої у Харківській області: Росіяни зайняли 6 сіл і підійшли до Вовчанська
США схвалили терміновий продаж трьох установок HIMARS для України