Втрати орків: 4 7 9 7 1 0 (+980)
USD
НБУ
39.38
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.32
Готівка
42.95

Посол України в Польщі пояснив, чому обмежили консульські послуги для громадян за кордоном

Таким чином держава прагне уточнити кількість своїх громадян призовного віку в інших країнах
Фотот ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Посол України в Польщі Василь Зварич пояснив, для чого обмежили консульські послуги для чоловіків за кордоном, що мають неоновлені облікові дані. Про це він сказав в інтерв’ю польському виданню TVN 24.

За його словами, так держава прагне уточнити кількість своїх громадян призовного віку в інших країнах.

Згідно з оцінками української сторони, тільки в Польщі є десятки тисяч українців призовного віку, однак ці оцінки "дуже приблизні" і їх треба перевірити. Точна кількість стане відома, коли закон про мобілізацію стане чинним і коли кожен українець за кордоном зможе оновити свої дані.

Також посол заявив, що Київ не звертався до Варшави з проханням допомогти в поверненні українських громадян призовного віку.

Що відомо про заборону

З 23 квітня Україна тимчасово припинила надавати всі консульські послуги чоловікам призовного віку, які перебувають за кордоном. У Міністерстві закордонних справ пояснили, що однією із причин є те, що термін розгляду заяв може перевищити час, що залишився до набрання чинності закону про мобілізацію.

Обіцяють, що 18 травня (коли закон набуде чинності) доступ до надання консульських послуг відновиться. Проте право на це матимуть лише чоловіки призовного віку, які оновили дані в ТЦК.

Як саме можна буде оновити дані – ще визначається з-поміж доступних варіантів й узгоджується причетними державними органами.

Крім того, Кабмін ухвалив постанову, згідно з якою, чоловіки віком від 18 до 60 років більше не зможуть отримати паспорт України за кордоном. Проте, за словами МЗС, це стосується лише ДП "Документ".

Читайте також:
Starlink на війні: Як Пентагон бореться з використанням росіянами терміналів зв'язку
Україна створює мережу секретних підприємств з виробництва зброї, – ЗМІ
9 травня є одним з найменш популярних свят в Україні, – опитування
У Словаччині фіксують зростання незаконних перетинів кордону чоловіками з України